Când se taie porcul, de fapt. Puțini români mai respectă tradiția

×
Codul embed a fost copiat

Puțini mai respectă tradiția tăierii porcului de Ignat, pe 20 decembrie. Oamenii preferă să sacrifice porcul mai devreme, pentru a avea suficient timp să afume și să pregătească toate mezelurile.

Slănina, de exemplu, necesită câteva săptămâni pentru a-și desăvârși gustul, iar cârnații sau caltaboșul trebuie să stea câteva zile în afumătoare pentru a căpăta savoarea dorită.

La Ighiu, în județul Alba, Ignatul s-a mutat în prima jumătate a lunii decembrie. În zori, o familie a sacrificat un porc de peste 170 de kilograme.

„La noi, în Ardeal, se taie tot timpul mai repede, de obicei la începutul lui decembrie, ca toate preparatele să le poți afuma” explică localnicii.

În multe gospodării, mezelurile sunt deja la afumat. Prepararea lor necesită atât pricepere, cât și timp: „Cârnații, toba, maioșul – carnea să se usuce frumos, să se afume, cam două fumuri bune.”

Citește și
Rasele de porci tot mai căutate de români pentru masa de Crăciun. Prețul cu care se vinde la poarta țăranilor
Rasele de porci tot mai căutate de români pentru masa de Crăciun. Prețul cu care se vinde carnea lor la poarta țăranilor

Ana Borza: „Am tăiat porcul mai repede ca să apucăm să-l afumăm, să-l pregătim. Dacă așteptăm până în ziua de Ignat, nu mai este timp să le pregătești, să se usuce și să fie bună carnea.”

După sacrificarea porcului, examenul veterinar este obligatoriu pentru a verifica dacă animalul este sănătos. Testarea costă câteva zeci de lei, iar dacă se dovedește că porcul este infestat, proprietarul primește despăgubiri, dar doar dacă animalul avea crotal.

În sudul țării, conform tradiției, Ignatul se ține mai aproape de Sfântul Andrei. Aici, șoriciul este frecat bine cu mălai și sare pentru a rămâne moale.

„După ce i se scot picioarele, se mai freacă încă o dată cu sare pentru înăbușirea șoriciului” spun oamenii locului.

Leontina Diaconu, localnică: „Când eram copil, îl tăiam în ajunul Crăciunului. Dar acum, domnișoară, îl tăiem mai din timp, să facem toate din timp și să nu mai fim înglodați atunci de Crăciun.”

Deși sacrificarea porcului pe 20 decembrie nu mai este la fel de respectată, tradiția binecuvântării animalului înainte de preparare se păstrează în multe sate: „Doamne ajută și la anul și mai mare, și să fiți sănătoși, și să-l mâncați sănătoși!”

În trecut, porcii se tăiau doar de Ignat, pe 20 decembrie, excepție făcând doar zilele de duminică.

Paul Buța, folclorist: „Vecinii se înțelegeau cu o zi, două înainte și se ajutau la tăiatul porcului. Și, deși pare curios, fiind o tradiție totuși păgână, trebuie să ținem cont că era în post.”

Pe de altă parte, vânzarea porcilor este interzisă în zonele afectate de pesta porcină, iar amenzile pot ajunge până la 40.000 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția americanilor când au văzut că pot da peste România la CM 2026
Reacția americanilor când au văzut că pot da peste România la CM 2026
Citește și...
Lovitură de 100 de milioane de euro pe an pentru România. Încă un stat din Europa ne interzice exporturile de carne de porc
Lovitură de 100 de milioane de euro pe an pentru România. Încă un stat din Europa ne interzice exporturile de carne de porc

Marea Britanie a interzis importurile de carne și produse din carne de porc din România din cauza pestei porcine, ceea ce înseamnă o pierdere economică de aproximativ 100 de milioane de euro anual.

Rasele de porci tot mai căutate de români pentru masa de Crăciun. Prețul cu care se vinde carnea lor la poarta țăranilor
Rasele de porci tot mai căutate de români pentru masa de Crăciun. Prețul cu care se vinde carnea lor la poarta țăranilor

Mulți românii preferă să cumpere carne de porc pentru sărbători din micile gospodării. Animalele, din rase cu grăsime puțină și carne multă, sunt crescute fără furaje.

Ciolanul de porc, vedetă în farfurii, de Ziua Națională. Cât a ajuns să coste un kilogram în măcelării sau la rotiserii
Ciolanul de porc, vedetă în farfurii, de Ziua Națională. Cât a ajuns să coste un kilogram în măcelării sau la rotiserii

Ziua Națională îi va găsi pe mulți români în fața meselor îmbelșugate. Sute de mii de porții de fasole cu ciolan, de pildă – mâncarea emblematică de 1 Decembrie – se regăsesc deja pe listele restaurantelor.

Cât va costa carnea de porc de sărbători. Românii trebuie să se pregătească
Cât va costa carnea de porc de sărbători. Românii trebuie să se pregătească

Carnea de porc va avea ”prețuri normale” de sărbători, a declarat reprezentanta Asociației Române a Cărnii, potrivit căreia ”nu se anticipează creșteri semnificative” ale acestora. Există, în schimb, o problemă cu aprovizionarea.

Produsul după care românii au început să alerge prin magazine. Mulți se tem că în curând nu vor mai avea bani să îl cumpere
Produsul după care românii au început să alerge prin magazine. Mulți se tem că în curând nu vor mai avea bani să îl cumpere

De Crăciun o să găsim în magazine mai multă carne de porc românească. Producția autohtonă dă semne de revenire, după ce pesta a închis foarte multe combinate. Deocamdată, galantarele sunt pline cu marfă din Spania și din Ungaria, ceva mai ieftină.

Recomandări
Premierul României anunță că în decembrie vom avea ”foarte probabil” o nouă ”ordonanță trenuleț”: ”Nu putem fugi de asta”
Premierul României anunță că în decembrie vom avea ”foarte probabil” o nouă ”ordonanță trenuleț”: ”Nu putem fugi de asta”

Premierul Ilie Bolojan a fost întrebat, vineri, în conferința de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, dacă salariul minim în România va ”rămâne înghețat” și în anul 2026.   

Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei
Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei

Energie termică gratis, fluidizarea traficului rutier sau locuințe pentru tineri. ȘtirileProTv.ro vă prezintă cele mai importante promisiuni electorale ale candidaților la alegerile pentru Primăria Capitalei, care sunt organizate în 7 decembrie 2025.

Ilie Bolojan: Este o batjocură când îţi iei bani nemunciţi sau banii pe care îi iei nu se reflectă în rezultatele activităţii
Ilie Bolojan: Este o batjocură când îţi iei bani nemunciţi sau banii pe care îi iei nu se reflectă în rezultatele activităţii

Premierul Ilie Bolojan critică indemnizațiile de 27.000 de lei de la Aeroporturi București, numindu-le „o batjocură” în lipsa unor rezultate.