Un turist din Turcia a luat parte la pomana porcului, in Maramures. Ce traditii l-au impresionat

17-12-2016 16:59


In toata tara, parca a mirosit mai tare ca oricand a carne de porc prajita si jumari calde.

Gospodarii au taiat porcul si cine a dorit a fost poftit la pomana lui Ghita, stropita cu un vin bun si colinde, sa le cada bine mesenilor. Iar la desert, cine a mai putut, si-a sacrificat silueta pentru niste cozonaci aromati si gogosi tavalite prin zahar vanilat.

Maramuresenii s-au trezit cu noaptea-n cap, sa pregateasca ospatul. Cand au venit turistii, pomana porcului era gata.

Venit din Turcia, Murat ne descopera incantat traditiile.

Murat: "Imi plac colindele, manacarea, putem bea, palinca. Nu avem lucruri asemanatoare. Cultura voastra imi place, chiar daca e atat de diferita."

La batranele case taranesti de sub Dealul Florilor din Baia Mare s-au adunat sute de colindatori. In Dumbrava Sibiului, grasunul de mangalita, de vreo 200 de kilograme, a fost parlit cu paie uscate ca sa iasa soriciul bun si moale. Cu paharul de tuica fiarta in mana, asteptarea pofticiosilor a fost parca mai scurta.

"Secretul soricului bine facut este sa-l parlesti cu paie si pe urma sa pui niste sare si se lasa sa stea 5-10 minute sa se inmoaie si a capata un gust aparte”

Femeie: "Asta de pe burta e cel mai bun, cel mai moale. E cel mai fraged. Si gustul de fum. Da, da. Asta e autentic foarte bun."

Tanara: "Am ajuns la acesta varsta siu nu am vazut pana acum un taiat de porc. Si toata traditia. Mi se pare spectaculos. Mirosul imi face pofta de mancare"

De Ignat, pe 21 decembrie, toti romanii vor taia porcul in gospodarii. Insa, de pomana porcului se vor atinge doar cei care nu postesc.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO