Traditionala bataie de Revelion din Ruginoasa va fi monitorizata de Politie si Jandarmerie

Ultima actualizare: 30-12-2013 06:59

Traditionala bataie de Anul Nou de la Ruginoasa - Iasi s-ar putea transforma intr-o serbare. Anul acesta autoritatile au luat din vreme masuri pentru ca infruntarea mastilor, un obicei vechi, sa nu se transforme intr-o baie de sange, ca acum doi ani.

Atunci cinci barbati au ajuns la spital cu rani grave, unul dintre ei cu fractura de craniu.

Conform traditiei din Ruginoasa, in dimineata zilei de 31 decembrie tinerii se impart in doua tabere: delenii si valenii.

Cu masti inspaimantatoare, facute special pentru aceasta intalnire, flacaii satului se lupta, iar castigatorii organizeaza toate balurile anului ce va urma la care invita cele mai frumoase fete.

In 2011, un adolescent de 17 ani a ajuns in stare grava la spital dupa ce a fost lovit in cap cu o bata. Alti 4 barbati s-au ales cu mainile rupte, iar lista victimelor nu se opreste aici. Raniti au fost chiar si cei care urmareau de pe margine obiceiul.

Petrica va purta toata viata semnele bataii din 2011 si nu e singurul.

"Da. Amandoua ranile din lovituri de la cioate", a spus Petrica.

Pentru ca povestea sa nu se repete, anul acesta pe 31 decembrie politistii le vor permite tinerilor doar sa poarte masti, sa pocneasca din bici si sa faca urari.

"Rugamintea politiei este sa ne manifestam pasnic. Portul de arme albe, a batei este ilegal. Politia cu jandarmeria vor da dovada de toleranta zero", a spus adjunctul IPJ Iasi.

"Sigur nimeni nu isi doreste sa mai vada astfel de imagini, sa fie nevoie de interventia medicilor. Nu e normal sa rapui un tanar cu bata pentru ca asa e traditia, pentru ca nu este nicio traditie", a spus comandantul Jandarmeriei Bacau.

In cazul in care tinerii se vor bate iarasi, pe langa raspunderea penala, vinovatii vor fi obligati sa achite si deplasarea jandarmilor adusi din Bacau.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO