Tot mai mulți tineri, dornici să ajute voluntar sectoarele afectate de pandemie
În aceste vremuri dificile, solidaritatea și dăruirea nu trebuie să rămână doar la stadiul de idei nobile. Este nevoie ca tot mai mulți dintre noi să ofere din timpul și forțele lor pentru a ne bucura la un moment dat de un viitor sănătos.
În România, tinerii par să fi înțeles asta. Sunt cei care merg și ajută, voluntar, în spitale ori lucrează cu școlarii fără posibilități. Doar împreună putem trece mai uşor peste criza, care ne-a schimbat tuturor vieţile.
Bruno este student în anul V la Medicină în Iaşi. Se pregăteşte să devină medic chiar la ATI. Deocamdată, ajută zi de zi în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon, cel mai mare din Moldova. Pune umărul oriunde este nevoie de el.
Bruno Fartade, voluntar UPU-SMURD Iaşi: "M-a maturizat pe plan profesional, cât şi pe plan personal, m-a făcut să înţeleg mai bine. Şi medicină de urgenţă, în mâinile tale poate sta, la un moment dat, viaţa unui pacient şi mi-am dat seama cât de importantă este această specialitate. În era COVID, să spunem aşa, lucrurile stau un pic altfel. Trebuie să fim mult mai grijulii cu pacienţii."
Gabriel aleargă toată ziua cu mașina, tot prin Iaşi. Duce asistente şi medici la cei supecți de infectare. Cadrele medicale fac acum aproape 200 de teste pe zi, dublu faţă de luna trecută.
Gabriel Ionuț Curcă: "Cu ajutorul nostru, asistenţii medicali pot preleva probe de la persoane care sunt suspecte de covid. Ţi-e teamă că te poţi îmbolnăvi? În perioada stării de urgenţă am deservit centrele de carantină. Dacă nu mi-a fost frică atunci, acum cu siguranţă nu. Mă protejez tot timpul."
Marius Benchea, şef Serviciul Voluntariat de Ambulanţă Iași: "Sunt foarte multe teste în aşteptare. Este şi în interesul nostru, al tuturor, ca aceste teste să fie făcute în număr cât mai mare, pentru că aşa putem identifica focarele şi să le izolăm."
Școala online s-a dovedit una dintre cele mai mari provocări pentru societatea românească. Sergiu Popa este în anul 3 la Facultatea de Automatica şi Calculatoare din Cluj-Napoca. El și alți 40 de colegi fac pregătire online la română, matematică și engleză cu copii din familii defavorizate.
Psihiatrul Ovidiu Alexinschi, de la Insititul Socola din Iaşi, spune că perioadă grea prin care trecem toţi i-a făcut pe mulţi oameni să se implice în astfel de acțiuni. Mulţi au dat piept ei înșiși cu avalanșa de probleme.
Ovidiu Alexinschi, psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi:"Sunt oameni care înţeleg, în profunzime, nevoile momentului şi nevoia de ajutor. Şi atunci îşi mobilizează resursele pentru a-I ajuta pe cei din jur."
Oricine poate deveni voluntar. Cei care vor să ajute în instituţii publice trebuie să facă doar o cerere și apoi să urmeze un curs de pregătire.