Astăzi este Ziua Internațională a Dansului, și cum pandemia ne-a ținut în case aproape doi ani, acum, pentru tot mai mulți români drumul spre casă, de la serviciu, trece și pe la sala de dans.  

Singuri sau cu partenera de viață, oamenii au descoperit relaxarea în pași de dans. Iar școlile de profil au apărut în toate orașele.

Pe ritmuri latino - așa se termină zilele de joi pentru Monica și Daniel, doi medici din Capitală: ”E foarte bine, recomand tuturor cu job-uri stresante să vină. E important să vii cât poți, e bine pentru tine să vii. Nu e ca la școală, trebuie să fii prezent.”

Și nu sunt puțini cei care văd în cursurile de dans modern, salsa, tango ori balet, o terapie după o zi grea de muncă.

Cursant: ”Am o agenție imobiliară. Stau la birou până la 6,7 seară, ajung și la sală, de la sală plec aici. Viața mea e într-un continuu maieu-cămașă, maieu-cămașă.”

Cursant: ”Este ca un fel de familie, toată lumea știe pe toată lumea. E un mediu foarte plăcut, foarte prietenos și e chiar o plăcere să fii aici.”

Marius Vilaia: ”În primul rând, ei vin pentru socializare. Vin și să se miște, să facă sport, dar în primul rând contează factorul uman și să lege prietenii cu colegii de la curs.”

Cum sunt tot mai mulți doritori, în toată țara s-au deschis numeroase școli de dans. Un abonament lunar costă de la 150 de lei și include cel puțin 4 ședințe.

Cristian Fota, instructor de dans: ”Este o comunitate foarte mare, sunt foarte multe școli de dans în București - și nu numai în București. Și în Cluj, Timișoara, Sibiu, Iași. Ne înțelegem, ne cunoaștem toți, suntem foarte buni prieteni și ne întâlnim de fiecare dată la festivaluri, care se țin de câteva ori pe an.”

Chiar dacă nu fac dans la nivel de performanţă, unii ajung chiar și pe scenă. Și școlile de dans pentru copii sunt foarte căutate. La un club din Capitală, de pildă, sunt liste de așteptare.

Alina Cimpoeru, reprezentantul unui club pentru copii: ”În total, în școala de dans, cred că avem undeva la 600 de copii - și avem undeva la 500 de copii în așteptare. ”