Vezi cat de pregatiti sunt romanii in cazul unor situatii extreme
Tot ceea ce se intampla redeschide subiectul "cat de bine am fi de pregatiti in cazul unor situatii exceptionale". In orice tara civilizata, adaposturile pentru populatie exista si functioneaza.
Noi avem unele antiatomice si antiaeriene doar frumos desenate pe hartii. Situatia reala din Capitala nu ne poate linisti. Desigur, un pericol iminent nu exista acum, insa asta nu ne da voie sa spunem mereu "lasati, nu vom pati tocmai noi ceva rau".
O statie de metrou din Capitala, spre exemplu, se transforma in cateva zeci de minute intr-un adapost antiatomic. Astfel a fost gandit sistemul, inca din 1974, pentru intreaga retea subterana de transport.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primele doua tronsoane 1 si 2 au fost dotate cu porti, element de baza, care izoleaza oamenii in interior ca sa-i fereasca de aerul nociv de afara. Apoi, aceleasi statii ar trebui sa aiba un sistem de ventilatie complex cu mai multe tipuri de filtre care sa opreasca substantele toxice. La Timpuri Noi acestea exista.
Specialistii se contrazic. Ce inseamna un seism de 3,5 pentru Romania
Cu alte cuvinte, statia de metrou se inchide cu porti de otel groase de 30 de centimetri si inalte de aproximativ 4 metri, iar tot aerul este purificat. Numai ca, spun surse din Ministerul Transporturilor, realitatea este ingrijoratoare. Nu toate statiile au porti metalice. Numai cele construite pana in 1986, adica tronsonul 1 si parte din 2 au astfel de protectii.
Mai mult, din lipsa banilor, nici cele care exista nu sunt bine intretinute. In ceea ce priveste aerul ce ar trebui filtrat, se pare ca lucrurile stau si mai rau. Filtrele speciale nu sunt montate din lipsa de bani. Nu ar exista buget pentru astfel de achizitii.
Secretul rezistentei cladirilor japoneze la cutremure. Vezi cum sunt facute
In situatia pur teoretica in care ar avea nevoie sa se adaposteasca, bucurestenilor le mai raman cele
896 adaposturi antiaeriene la subsolul blocurilor. Dintre acestea, mai putin de jumatate sunt functionale. Altii le folosesc pe post de magazie sau toaleta. Cu toata situatia nelinistitoare de pe teren, autoritatile spun ca adaposturile sunt nemaipomenite.