Primar japonez: "Guvernul nu ne spune nimic. Ne lasa aici sa murim"
Bilantul oficial al mortilor si disparutilor in Japonia a ajuns la 14.650. In plus, un nou cutremur de magnitudinea 6,5 s-a produs joi in Pacific, ingrozind pe toata lumea.
Cutremur de 6,3 in Pacific. Nu s-a dat alerta de tsunami
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
In fata amenintarii unei catastrofe nucleare, cele mai multe ambasade le-au recomandat cetatenilor lor sa se indeparteze cat mai mult de zona de risc.
Dar si asta e discutabil, pentru ca americanii considera periculoasa o arie de 80 de kilometri in jurul centralei la Fukushima, mult mai mare decat au stabilit autoritatile nipone.
Tara Soarelui Rasare, scaldata in lacrimi. 14.650 de morti si disparuti
Uitati, abandonati, fara provizii
"Nu ne-au anuntat cand a fost explozia la primul reactor. Am aflat de la televizor. Guvernul nu ne spune nimic, suntem izolati, ne lasa aici sa murim", a dezvaluit Katsunobu, Sakurai, primarul din Minamisoma.
Sunt cuvintele primarului unui oras aflat la mai putin de 20 de kilometri de centrala nucleara de la Fukushima, adica in interiorul zonei de pericol maxim. Acolo se afla inca oameni. Uitati, abandonati, fara provizii. La spitalul din oras, personalul medical a ales sa ramana cu pacientii.
"Cei blocati aici nu au mijloace sa plece. E foarte putin combustibil, echipele de salvare ezita sa-i ajute. Sunt refugiati in propria tara", a spus corespondentul BBC, Chris Hogg.
La Tokyo, oamenii privesc ingrijorati, pe marile ecrane din strada, derularea dramei de la Fukushima.
Nici oamenii aflati departe de zona periculoasa nu se simt in siguranta. Cei evacuati trebuie sa treca pe la detectoarele de radiatii. 450.000 de oameni stau in adaposturi temporare, si, de multe ori, n-au suficiente alimente sau materiale de prima necesitate. Gandul ca guvernul nu le spune adevarul ii doare cel mai tare.
"Am adresat o cerere urgenta prim-ministrului Kan, ca Guvernul sa dea populatiei informatii corecte si exacte", a declarat Yuhei Sato, guvernatorul prefecturii Fukushima.
"Guvernul japonez incearca sa gaseasca un echilibru intre a informa corect si a nu provoca panica. E mare diferenta intre stirile de aici si cele din Suedia, de exemplu. In Suedia, s-a dat la televizor ca accidentul este de nivelul 6. Aceasta informatia nu a ajuns si la publicul japonez", a explicat Frode Plym, Greenpeace Japonia.
Zeci de trupuri fara viata zac in morga improvizata intr-o sala de sport din prefectura Miyagi. Sunt doar cateva dintre miile de victime.
Odata cu inrautatirea vremii, se sting si cele mai firave sperante ca ar mai putea fi gasiti supravietuitori.
Criza continua sa afecteze si pietele financiare. Principalul indice bursier nipon a pierdut 3,6% dupa primele tranzactii ale zilei.
Isi cumpara viata. Bancherii din Tokyo dau 160.000 de dolari ca sa scape
Asculta cutremurul din Japonia, de pe fundul Pacificului
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, japonia, seism, tsunami, cutremur japonia,
Dată publicare:
17-03-2011 12:58