Specialistii se contrazic. Ce inseamna un seism de 3,5 pentru Romania
Un cutremur de 3,5 pe scara Richter s-a produs luni dimineata in Muntii Banatului. Desi intensitatea nu e alarmanta, unii dintre specialisti contrazic ceea ce stiam pana acum.
Vezi aici LIVE ce se intampla in Japonia
"Nu este obligatoriu ca seismele mici sa descarce tensiunea din scoarta. Dimpotriva''. Este declaratia directorului stiintific al Institutului de Fizica a Pamantului, care sustine ca in zona sunt tensiuni mari care pana la urma pot iesi la suprafata.
Hipocentrul a fost la doar 4 kilometri in interiorul scoartei terestre. Potrivit cercetatorului Dan Rau de la Centrul de Seismologie Timisoara, cutremurul a avut loc la ora 11:13, in zona localitatii Mehadia din judetul Caras-Severin. Conform acestuia, seismul a fost de scurta durata.
"Acest seism provine dintr-o zona cunoscuta de noi, face parte din activitatea cunoscuta de noi, atat ca localizare, cat si magnitudine si, foarte important, nu are nicio legatura cu ce se intampla acum in Japonia. Vestea buna este ca eliberarea unei energii acum in acea zona inseamna ca probabilitatea producerii unui seism mai mare in acea zona in viitorul apropiat este mica", a afirmat Dan Rau.
Mircea Radulian, directorul stiintific din cadrul Institutului de Fizica a Pamantului, a declarat ca: "Daca nu ar exista cutremurele mici, nu ar fi nici cutremurele mari pentru ca nu fac decat sa transfere usor tensiunile pe niste zone de rezistenta care pana la urma vor ceda".
Este ca efectul de avalansa, a explicat directorul stiintific al Institutului de Fizica a Pamantului pentru www.crimetime.ro. Adica, un cutremur mare nu poate aparea decat dupa o serie de miscari de mica intensitate.
Radulian a mai afirmat: "Cutremurele mici nu fac decat sa rupa zonele mai putin rezistente care oricum cedeaza usor. Pe masura ce evolueza sistemul acesta, din pacate incep sa ramana, sa reziste asperitele mai mari. Poate sa reziste in Vrancea 30 de ani, 50 de ani".
In toate explicatiile de pana acum, directorul Institutului, Gheorghe Marmureanu, a sustinut exact contrariul. Astazi, acesta a refuzat sa comenteze cele declarate de colegul sau.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Caras-Severin, Ancuta Balint, a afirmat ca la dispecerat nu au fost primite sesizari privind eventuale pagube in urma cutremurului.
De asemenea, inainte cu 2 minute de acest seism, o miscare s-a produs si in Vrancea, insa cutremurul de acolo a fost si mai mic: 2,5.
Zeci de astfel de cutremure se produc saptamanal, iar ele au rolul de a elibera energia acumulata in interiorul faliilor.
Profesorul Gheorghe Marmureanu, seful Institutului de Fizica a Pamantului, care a explicat ce se petrece pe Coasta Pacificului in urma cu trei zile, la Stirile ProTV, spunea ca romanii nu trebuie sa se astepte in perioada urmatoare la un cutremur de mare intensitate.