Japonia, bilant tragic. Peste 3.700 de morti si 17.000 de disparuti

15-03-2011 07:59

In plus, peste o jumatate de milion de oameni au ramas fara case. Iar acum se pregatesc pentru un nou cutremur cu magnitudine de aproximativ 7.

Autoritatile se asteapta ca bilantul final sa depaseasca 10.000 de morti, avand in vedere numarul disparutilor. Comandantul politiei provinciei Miyagi, una din cele mai afectate, a declarat ca numarul mortilor va fi mai mare de 10.000 doar pentru această regiune, unde se afla si orasul Sendai.

Mii si mii de japonezi se roaga pentru cei dragi. Pana acum au fost gasite 2.400 de cadavre. Toti cei gasiti in viata de acum incolo intra la capitolul supravietuiri miraculoase. O femeie de 70 de ani a fost gasita in viata in urma cu putin timp, la patru zile de la cutremur. Insa pe masura ce trec orele, militarii gasesc tot mai multe cadavre si tot mai putini supravietuitori.

Pentru echipele de salvatori, peisajul este unul dezolant: localitati intregi practic s-au transformat in cimitire. Sansele de a mai gasi pe cineva in viata acum sunt extrem de reduse.

Pe masura ce trec orele, militarii gasesc tot mai multe cadavre si tot mai putini supravietuitori.

Intr-un oras din prefectura Miaghi, peretele de apa, inalt de zece metri si lung de kilometri, a nimicit totul in cale. Cat vezi cu ochii sunt numai resturi. Localnicii care au scapat merg parca prin Valea Mortilor.

Militarii scotocesc sub toate masinile rasturnate si in fiecare morman de resturi. Peste tot sunt cadavre de oameni si animale intrate in putrefactie. La mica distanta de ele, zeci de spitale de campanie cu sute, poate mii de raniti.

Bursa de la Tokyo a deschis si marti dimineata in scadere. Indicele Nikkei a cazut cu 6,45% la jumatatea sedintei, atunci cand autoritatile au anuntat o explozie la reactorul 2 si un incendiu la reactorul 4 de la centrala de la Fukushima.

O gara din regiunea de coasta afectata de tsunami a luat foc luni noaptea si a fost lasata sa arda cu orele. Autoritatile au preferat sa trimita apa de care ar fi avut nevoie pentru stingerea incendiului la un adapost de urgenta din apropiere. Aproximativ doua milioane de case din nord-estul Japoniei nu au nici acum apa sau electricitate. In restul tarii au intrat in vigoare primele restrictii la consumul casnic si industrial.

Situatia este pur si simplu dramatica pentru muritorii de rand.

"Curentul se intrerupe intre 3 si 8 ore pe zi, partea de est este catastrofala. Oamenii sunt disperati. Din cauza ca drumurile sunt blocate, nu se poate ajunge la ei cu ajutoare. Lumea isi face provizii de mancare uscata, e prima oara cand ii vad ca isi cumpara paine", a declarat romanca Elena Lulea, aflata in Japonia.

"Nici nu ma gandesc sa mai stau aici, mi-am luat deja bilet, maine plec la Londra si acolo vad ce fac. Ori vin in Romania. Mi s-a spus ca aici nu mai e de stat", spune si Daniela Pantazi.

Potrivit ultimelor estimari, pagubele provocate de cutremur si de tsunami vor depasi 180 de miliarde de dolari.

Tags: japonia, cutremure,


VIDEO PROTVPLUS.RO