Viata printre ruine, in Japonia. Zeci de orase exista numai pe harti
Japonia intreaga se scalda in lacrimi. Teama de radiatii si de efectele lor devastatoare este doar o parte din cosmarul pe care il traiesc supravietuitorii de 6 zile incoace.
Potrivit ultimului bilant, numarul mortilor si disparutilor a trecut de 12.000. Iar sinistratii si refugiatii, pribegi in tara lor, depind acum de ajutoarele guvernamentale si de generozitatea semenilor.
Milioane de oameni doneaza din toata inima alimente, haine, paturi, corturi si medicamente. Pacea de dinainte nu le-o poata da insa nimeni.
Imagini teribile fac inconjurul lumii. Cum ar fi cei doi parinti care isi striga fiul disparut la Rikuzentakata. Este greu sa le mai raspunda dintr-un oras spulberat de tsunami care se produce, spun specialistii, doar odata la 1000 de ani. Desi totul s-a naruit, oamenii se agata si de cea mai firava speranta.
O alta femeie isi cauta si ea deznadajduita nepotul. "Am venit sa-l caut pe nepotul meu. Sora mea nu poate veni pentru ca e batrina si bolnava", a spus aceasta.
Cei care au pierdut tot ce au adunat intr-o viata se multumesc acum cu franturi ale vremurilor liniste. Cat vezi cu ochii se intind mormane de ramasite, semne ca acolo a fost candva o asezare cu rosturile ei.
Distrugerile sunt incredibile, zeci de orase si sate mai exista doar in amintiri si pe harti deja depasite. Doar la Sendai sunt 247 de centre de prim ajutor in care s-au adapostit 70.000 de sinistrati. Pentru multi viitorul s-a inchis ca un zid.
La Ofunato, o echipa de salvatori britanici cauta inca supravietuitori. De cele mai multe ori, in ruine sunt gasite doar trupuri neinsufletite.
Catastrofa pe care o traiesc i-a facut pana si pe japonezii, atat de sobri si de decenti, sa planga precum copiii. In fata avalansei de tragedii prin care trece poporul sau, imparatul Akihito a renuntat la discretia extrema a familiei si a adresat poporului un mesaj de condoleante, dar si de imbarbatare.
"Ma doare inima cand vad situatia cumplita din zonele devastate", a declarat imparatul Akihito al Japoniei.
In tot acest timp dand dovada de o disciplina impresionata suspusii sai stau la coada, nu doar pentru alimente sau controale medicale. Liniile telefonice inca nu functioneaza in totalitate, asa ca oamenii rabda ca sa dea un telefon. Un apel catre rude, care poate insemna speranta sau disperare.
Inca un oras din Japonia a ramas fara locuitori. 10.000 de disparuti
Japonia dupa tsunami: "Oras cu 10.000 de locuitori, niciun semn de viata"
Ce a mai ramas din Japonia. Drama unei natiuni, vazuta din spatiu. FOTO