Stresul la locul de munca afecteaza tot mai multi tineri. 21 de persoane au murit in ultimii 3 ani la Iasi
Stresul la locul de munca, o problema de care se lovesc zilnic tot mai multi romani, are sanse sa fie declarat boala profesionala.
Inspectorii de munca lucreaza la un proiect de lege in acest sens, dupa ce medicii atrag atentia ca multe dintre atacurile cerebrale pe care le trateaza sunt legate de panica pe care o resimt oamenii atunci cand sunt la serviciu. Numai la Iasi in ultimii 3 ani 21 de tineri si-au pierdut viata din acest motiv.
Claudiu este manager de proiect la o firma de IT din Cluj si marturiseste ca sarcinile pe care le are zilnic de rezolvat il consuma psihic. Ca sa faca fata stresului, incearca sa gaseasca portite.
Problema este ca stresul la locul de munca a devenit un fenomen. La Iasi, in ultimii 3 ani, inspectorii de munca au legat de stresul profesonial de 60 de infarcturi si atacuri cerebrale dar si mai grav de moartea a 21 de angajati. Din acest motiv, stresul - spun ei - ar trebui inclus pe lista bolilor profesionale.
Studiile facute in Uniunea Europeana au furnizat dovezi ca riscul unui accident cardiovascular este cu 50% mai mare in cazul celor care sunt afectati de stresul profesional.
Catalin Scripcaru, medic legist: "Stresul psihic poate favoriza o moarte subita in principal prin faptul ca stresul poate favoriza o accelerare a activitatii cardiace, determina tahicardie, o crestere a tensiunii arteriale si poate determina tulburari de ritm."
Primele profesii expuse la stres sunt cele din domeniul medical. Urmeaza cele din constructii, domeniul bancar si din transporturi. Stresul ii afecteaza in principal pe angajatii tineri, care preiau foarte multe sarcini si care doresc sa avanseze rapid.
Potrivit unui raport al Agentiei Europeane pentru Sanatate si Securitate in Munca, in Europa, 25 % dintre angajati afirma ca se confrunta cu stresul profesional pe intreaga durata a programului de lucru sau in cea mai mare parte a acestuia. Un procent similar declara ca munca pe care o presteaza are un efect nociv asupra starii lor de sanatate.
Raportul Agentiei Europene pentru Sanatate arata si ca 80% dintre manageri isi exprima ingrijorarea cu privire la stresul profesional, dar mai putin de o treime dintre ogranizatiile pe care le conduc au proceduri de gestionare a acestei probleme.
Inspectorii de munca vor ca angajatii care sufera de stres profesional sa beneficieze de concediu medical platit de pana la o suta de zile anual.