Romanii, greu de convins sa renunte la traitul din ajutoare sociale. "Toate domeniile plang dupa forta de munca"
In Vestul tarii se agraveaza un fenomen provocat si de somajul foarte mic din zona. Tot mai multe firme cauta cu lunile angajati, mai ales pentru magazinele din oras, dar nu gasesc.
Unii patroni reusesc sa gaseasca pensionari dornici sa revina in activitate, dar majoritatea apeleaza degeaba la anunturi sau la agentiile de Somaj. In plus, salariile oferite nu sunt atat de mari incat sa merite relocarea unor someri din alte judete, spun specialistii.
Carmen Memetea are un mic bistro in zona garii din Oradea, iar de anul trecut a ramas cu o singura salariata. Afisul de angajare pus pe usa nu i-a folosit la nimic.
Carmen Memetea, patronul unui bistro din Oradea: "Ne-au venit ocazional ceva de genul: 16 ani, elev clasa a zecea, ar vrea sa lucreze. Nu puteam, ca trebuie sa mearga si la scoala."
In situatia ei sint alte zeci de magazine din Oradea.
Sefa magazin: "Vanzator cautam din noiembrie, de-atunci am schimbat deja trei, care au venit unul trei zile unul trei saptamani."
Csaba Becskey, dir. executiv AJOFM Bihor: "Avem sub 1500 de oameni care sunt intr-adevar in cautarea unui loc de munca si, daca stringem putin judetul Bihor, cred ca avem peste 2500 de locuri de munca vacante. Aproate toate domeniile plang dupa forta de munca."
Multi prefera sa traiasca din ajutoare sociale.
Octavian Dan, consultant economic: "Sistemul care s-a consacrat in Romania in ultimii ani, acela bazat pe protectie sociala, conditioneaza si manipuleaza oamenii oferindu-le confort pe bani putini."
Bogdan Oprea, reprezentantul unei firme de recrutare forta de munca: "Daca ne uitam la toate orasele mari din tara si ma refer in special la zona de Vest, exista o lipsa acuta de candidati in piata si in special in profile specializate."
Managerii unei fabrici de marochinarie din Sebes au apelat la ajutorul pensionarilor pentru a onora comenzile.
Maria Anghel, pensionar angajat: "De 3 ani sunt la pensie si am venit inapoi deoarece nu este nici personal, foarte multi tineri vin si nu stau. Salariul tot ala il iau ca unul vechi."
Patronii se plang de lipsa de interes si de pregatire a tinerilor care vor sa se angajeze.
Georgeta Furdui, manager firma: "Toata lumea se plange de forta de munca care nu este disponibila in momentul de fata in Romania."
In Centrul si Vestul tarii somajul nu depaseste 3 la suta.