Străinii se mută în România pentru a munci de la distanță. Ce îi atrage la noi
Posibilitatea de a munci online de oriunde a creat oportunități pentru străini în România. Pe aceștia îi atrag chiriile mici, internetul de mare viteză, dar și peisajul.
Mulți îmbină astfel sarcinile de serviciu cu călătoriile. Iar economia românească are numai de câștigat.
Daniel Berling este din Germania. A fost manager de dezvoltare și inovație în afaceri la o companie din Berlin. Din septembrie, s-a mutat cu familia în Brașov. Le oferă consultanță celor care vor să își deschidă o afacere.
Daniel Berling: "Am vrut să găsesc o cale prin care să muncesc pentru companiile din Europa Centrală, dar de aici din Romania, să câștig bani și să am siguranță și stabilitate".
Daniel Berling: "Iubesc oamenii, cultura și cred că seamănă mult cu Germania, natura este un plus, este frumos, m-am îndrăgostit de zona asta. Și traiul e mai ieftin aici".
Munca de oriunde le-a permis și multor români să se întoarcă acasă, mai aproape de prieteni și familie.
Mihai lucrează în IT pentru o firmă din Spania. De mai bine de trei luni face asta tot din Brașov, unde chiria este doar un sfert din cât plătea la Madrid. Nici nu mai pierde zilnic o oră și jumătate în trafic. În plus...
Mihai Gal: ”Conexiunea la internet nu are nicio legătură, în Spania nu înțeleg de ce e mult înapoi. În Spania când lucram de acasă aveam viteza de descărcare de 20 mb/sec și aici am 1 gb, e incredibil și sunt uimit, șefii și colegii mei mă invidiază în acest moment".
De altfel, jumătate dintre angajați spun că s-ar muta daca ar putea munci de la distanță în majoritatea timpului, arată un raport internațional.
România, pe locul 3 în topul celor mai atractive țări unde să lucrezi de la distanță
Specialiștii spun că abia am deschis ochii asupra acestei posibilități. Munca "de oriunde" va câștiga tot mai mulți adepți.
Mara Eliza Barza, specialist concept ”remote wok”: ”Multe companii și-au dat seama că nu au nevoie de spații mari pentru birouri. Peste 50 % vor deveni remote sau vor rămâne hibrid".
Partea bună e că și românii intuiesc potențialul unei situații din care ambele tabere câștigă. O platformă de rezervări a demarat un proiect prin care cei care vor să închireze case de vacanță în țară primesc, până în martie, discount de până la 40 %.
De pildă, această locuință din Sighișoara se poate închiria cu 30 de euro pe noapte.
Raluca Jianu, fondator platforma rezervări: "Între timp au început să vină solicitări și din partea unor străini din UK și Germania care își doresc să viziteze România, să stea mai mult aici și pot lucra remote".
Modelul funcționează de minune în Portugalia, unde autoritățile susțin astfel de inițiative.
Și noi putem exploata acest sector pentru că avem toate resursele necesare.
Suntem una dintre piețele de tehnologii ale informației cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est - o asociere numai bună de oportunități și costuri de viață reduse - doua aspecte importante care de altfel ne plasează pe locul 3 într-un top al celor mai atractive țări din care să lucrezi de la distanță.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, preturi, straini, internet, chirii,
Dată publicare:
16-01-2021 19:38