Jumătate de milion de români își caută un loc de muncă. Tinerii găsesc cel mai greu un job
Efectele pandemiei se văd din ce în ce mai tare pe piaţa muncii.
Aproape jumătate de milion de romani sunt în căutarea unui loc de muncă, arata datele oficiale. Cel mai greu îşi găsesc o slujbă tinerii, care abia au terminat şcoala.
Ciprian Comanov: „Ne-a pus pe liber pe câţiva dintre noi, vreo 10% să zic aşa, pentru că aprovizionarea nu mai era atât de mare, nu mai avea nevoie de atâţia oameni.”
Alegeri 2024
19:42
Ambasadorul român în SUA: Călin Georgescu a fost sprijinit de Rusia, cea mai mare amenințare la adresa României și a NATO
19:39
Specialist, după ce Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia: Este o formă de presiune publică ce poate degenera
08:57
FOTO. Călin Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia, deși alegerile prezidenţiale au fost anulate vineri de CCR
08:03
Elena Lasconi i-a scris o scrisoare lui Donald Trump. „România este acum mai fragilă ca niciodată”
Şi nu este singurul în această situaţie. Potrivit INS, numărul celor rămaşi fără un loc de muncă a trecut de 470.000, cu peste 100.000 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt INS: „Categoria de vârstă cea mai afectată de şomaj este cea din zona tinerilor , cei care sunt sub 25 de ani. Rata şomajului ajutat pentru această categorie este în jur de 24%.”
Tânără: „Nu prea mai merg anumite joburi în perioada asta, restaurantele, mai multe firme. Eu, spre exemplu, m-am băgat să fac o şcoală de farmacie, tocmai ca să încerc să mă reprofilez.”
Sunt aproximativ 100.000 de tineri care au terminat liceul sau facultatea şi nu au reuşit să îşi găsească un rost. Faţă de anii trecuţi, când amânau acest moment, în prezent criza sanitară i-a făcut mai responsabili.
În plus, tinerii par să nu mai aibă aceleaşi aşteptări salariale. Potrivit unui studiu recent, pentru mai bine de jumătate dintre candidaţi, salariul de debut este cuprins între 1.700 şi 3.000 de lei. Doar 11% ar cere salarii de până la 4.500 de lei şi doar 4% spun că s-ar califica la un venit şi mai mare.
Ana Călugăru, purtător de cuvânt platformă de recrutare: „Sunt mai activi decât oricând, înţeleg ce se întâmplă pe piaţa muncii, au văzut că s-a schimbat raportul de forţe şi nu mai este o piaţă a angajaţilor ci a angajatorilor, şi nu doar că aplică mult mai mult, dar încearcă să se angajeze şi mai devreme.”
În prezent, locurile de muncă disponibile pentru cei aflaţi la început de drum sunt în vânzări, curierat, retail sau call-center. Înainte, cei mai mulţi lucrau în industria Horeca, dar această piaţă s-a prăbuşit.