Spațiile în care se retrag tinerii care nu vor să muncească de acasă. Costă 120 lei pe zi
Se înmulţesc spațiile de birouri în care tineri cu afaceri în diverse domenii lucrează sub același acoperiş.
Se creează, astfel, o comunitate care îi ajută să fie mai creativi și mai productivi, spun cei care preferă să închirieze un loc în aceste hale decât să plătească pentru propriul birou.
Alvin: „Venim în jurul orei 10, 10 jumate câteodată, ne întâmpinăm aici, luăm o cafea, un ceai poate şi ceva de mic dejun."
Aşa îşi începe ziua Alvin. De trei luni, lucrează într-un spaţiu uriaş cu mai multe birouri, numit coworking, alături de zeci de tineri din toate domeniile.
Alvin Stănescu: „Am avut ocazia să cunosc omaneni noi care făceau lucruri mişto, ceea ce a şi dus la îmbunătăţirea produsului nostru.”
Reporter: „Care erau problemele pe care le întâmpinai lucrând de acasă?”
Alvin Stănescu: „Lipsa de separare a gândurilor şi a spaţiului acasă - muncă."
Tinerii aflaţi la început de drum sau chiar marile companii prefera să lucreze în aceste locuri decât acasă ori într-un birou închis.
Olga Abramescu: „Un loc în care să ne cuplăm calculatoarele la internet şi să funcţionăm. În mod particular acasă când sunt şi copii şi bunici şi un program foarte divers, eu nu îmi găsesc liniştea."
Dacă sunteţi în căutarea unui spaţiu de lucru temporar sau doar vreţi să testaţi experienţa de coworking, puteţi veni chiar şi pentru o zi. Trebuie doar să plătiţi 120 de lei, aveţi nevoie de laptopul personal şi de multă dispoziţie de muncă.
Un abonament lunar porneşte de la o sută de euro şi poate ajunge până la 400 de euro. În Bucureşti sunt 32 de asemenea spaţii, dar numărul lor este în creştere.
Raluca Jainu, reprezentant 3House: „În următorii ani, vrem să mai deschidem încă două spaţii în zonele cheie ale Bucureştiului.”
Andrei Gheorghiță, reprezentant Mindspace: „Mai deschidem şi o a doua şi o a treia locaţie. Oamenii sunt mult mai fericiţi să lucreze într-un asemenea loc."
Specialiştii spun că până în 2030 aceste hale vor ajunge să reprezinte o treime din totalul spaţiilor de birouri din lume.
După acelaşi model, au apărut şi atelierele de creaţie, unde artiştii pot închiria un spaţiu. Conceptul este numit şi „makerspace".
Renata Kristof, artist: „E mediul ăsta de lucru creativ aici şi ne putem ajuta unii pe alţii, având în vedere că ne pun la dispoziţie anumite materiale.”
Petre Dupța, chiriaş: „Pot beneficia pe partea de poşete brodate, broderie din piele şi mai au atelier cu aparat laser unde pot face pe piele tot felul de gravuri.”
Pentru spaţiul de lucru fiecare persoană plăteşte între 70 şi 120 de euro lunar.
Daniel Crăia, cofondator: „Este atât partea de birouri în sine, parte de co-work, dar în special, este partea de ateliere, avem cinci ateliere."
Asemenea ateliere funcţionează în Bucureşti, Sibiu şi Timişoara.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!