Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
Ocoalele Silvice din ţară dezvoltă afaceri care să le aducă venituri tot anul. În Bistriţa de pildă, din lemnul rămas angajaţii fac sănii şi trăsuri.
În alte zone, oamenii cresc flori şi plante ornamentale care sunt mai ieftine ca la piaţă. Confecţionează şi decoraţiuni speciale, cum ar fi panourile din muşchi şi lemne, care costă 500 de euro bucata.
Pepiniera publică din Suceava se întinde pe 55 de hectare. Aici cresc 350 de tipuri de plante şi toate pot fi cumpărate.
Preferatul clienţilor este Tuia, denumit şi arborele vieţii. Costă de la 15 lei până la 600, în funcţie de mărime.
De săptămâna viitoare oamenii vor putea cumpăra şi astfel de panouri din muşchi şi lemn, pentru 500 de euro bucata.
Pentru 8 martie, de pildă, vor vinde astfel de muşchi în boluri de sticlă. Cei 28 de angajaţi de la Direcţia Silvică Suceava pregătesc însă şi alte decoraţiuni.
Un ghiveci cu plante perene variază între 10 şi 15 lei. Pentru comenzi mai mari, se fac şi reduceri.
La rândul lor, angajaţii de la Ocolul Silvic din comuna Gârcina, judeţul Neamţ, au trei sere cu flori din zeci de specii.
Oamenii spun că astfel au de lucru tot anul, nu doar atunci când se ocupă de îngrijirea pepinierei de arbori.
În Bistriţa, când nu culeg fructe, angajaţii Centrului de Colectare al Direcţiei Silvice, meșteresc la sănii şi trăsuri. Oamenii au participat la cursuri de specializare în Ungaria, pentru a învăţa să facă produse de calitate.
Vânzările din această iarnă s-au ridicat la 150.000 de lei. Dar angajaţii se aşteaptă să facă profit şi cu agrafele din lemn de alun, pe care le vând în Anglia.
Direcţia Silvică din Bistriţa are 70 de salariaţi.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!