Situatie critica pentru 10.000 de romani. Isi pot pierde casele pentru ca nu-si mai permit ratele
Executarile silite bat la usa datornicilor. In acest moment avem un numar record, de peste 10.000 de procese, prin care titularii isi pot pierde casele, deoarece n-au mai putut achita imprumuturile.
Intr-o situatie disperata este o familie din Ilfov, aflata la un pas de a ramane pe drumuri. Oamenii sustin ca banca le-ar fi refuzat mai multe cereri de pasuire si executorul judecatoresc le-ar fi vandut casa la un pret derizoriu.
Casa familiei Milos a fost evaluata anul trecut la 109.000 de euro.
Imobilul cu etaj din comuna Chiajna, judetul Ilfov, este la 3 kilometri de Capitala si are un teren de 500 de metri patrati. A fost ridicat de la zero de proprietar, care s-a imprumutat cu 30.000 de euro de la o banca. A achitat o treime din suma, dupa care a ramas fara bani.
Romica Milos, executat silit: "Am cerut o restructurare, am anuntat ca am ramas fara loc de munca, sa mi se faca ceva, pentru o perioada scurta de timp si mi-au spus ca nu poate sa faca reesalonarea pana cand nu ajung cu rata la zi. N-am putut...".
Timp de doi ani a incercat sa vanda casa, dar in zadar. Cumparatorii au venit, insa, abia dupa ultima licitatie, cand casa fusese adjudecata pentru o treime din pretul initial. Chiar si asa, proprietarul sustine ca avea inca 15 zile la dispozitie sa isi achite datoria, dar executorul judecatoresc nu i le-a acordat.
I-a reclamat in instanta pe toti cei implicati in cazul sau. De cealalta parte, executorul sustine ca a prelungit procedura cat a putut de mult, ca sa-l ajute pe proprietar.
Ilie Dinu, executor judecatoresc: "Dupa sapte termene de vanzare preconizate in dosar, bunul respectiv s-a adjudecat la o valoare de 33.300 de euro. Procedura in acest caz fiind respectata cu strictete".
Peste 10.000 de romani au procese de executare silita. Chiar daca pierd in instanta, legea spune ca ei nu pot fi dati afara din case in perioada iernii.
Probleme par sa fie si in privinta corectitudinii bancilor care, potrivit BNR, nu raporteaza toate creditele neperformante.
Nicolae Cinteza, director de supraveghere BNR: "Am initiat un control la banci, sa vedem in ce masura se fac sau nu corectii la restructurari, fiindca noi aici am suspectat si, din pacate, in unele situatii s-a confirmat. S-au restructurat credite care n-aveau motive sa fie restructurate".
Rezultatele controalelor facute de Banca Nationala vor fi anuntate peste o luna.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, BNR, banci, datornici, executari silite,
Dată publicare:
06-12-2013 19:05