Bancile ar putea primi unda verde pentru executari silite. Ce se va intampla cu preturile imobilelor
Guvernul vrea sa lase bancilor libertatea de a continua executarile silite si a dat aviz nefavorabil unui proiect care propunea doi ani de gratie celor care nu isi mai pot plati ratele.
De obicei, bancile amana cat pot executarea silita, pentru ca iau mai putin pe case decat ar fi datoria clientilor cu probleme.
In plus, un val de executari ar duce preturile imobilelor si mai jos. Intre timp, numarul caselor executate silit si scoase la vanzare a crescut.
Executarile silite se fac deja la preturi mult sub cele din tranzactiile obisnuite.
Un duplex de 100 metri patrati, cu patru camere, situat la etajele 8 si 9 intr-un bloc aflat in zona Unirii, a fost vandut prin executare silita la pretul de 83.400 de euro. Acesta a fost pretul la a doua licitatie, redus cu 25 la suta fata de pretul initial. In schimb, un altul aproape identic este scos acum la vanzare pe piata imobiliara, dar nu prin executare silita, la un pret de 171.000 euro.
Un val de executari silite ar putea duce la scaderea generala a preturilor, pe o piata imobiliara si asa mult scazuta.
Sorin Pislaru, redactor sef Ziarul Financiar: "Fara indoiala ca o presiune la vanzare va exista, pe de alta parte exista si interesul bancilor sa obtina un pret cat mai bun, de a tine la pret ca sa nu marcheze pierderi".
Ramane de vazut insa cat mai pot fi pastrate aceste apartamente, atata vreme cat restantele datornicilor maresc pagubele din bilanturile bancilor.
Asa ca multe proprietati ajung in final la vanzare, dar sunt tranzactionate doar cand pretul lor e foarte scazut. Si asta pentru ca doritorii nu le cumpara la primele strigari, iar pretul scade cu cate 25% la fiecare licitatie esuata. Mai sunt si alte motive.
Dorina Gont, executor judecatoresc: "Imobilele, de regula, sunt ocupate si urmeaza sa fie ulterior evacuate. Marea majoritate, peste 70 la suta...".
Proiectul respins de guvern le dadea o perioada de gratie de doi ani celor care nu mai aveau bani sa-si plateasca locuintele. Riscul era sa blocheze creditarea, spun unii juristi.
Andrei Sarban, avocat: "Singurele care pierd, cu siguranta, sunt bancile sau alte institutii financiare, n-ar mai avea nici o motivatie stiind ca daca acorda astazi un credit, maine respectivul debitor va invoca legea daca va fi adoptata si doi ani de zile nu va plati nimic".
Proiectul va fi dezbatut in parlament, pentru ca avizul guvernului este consultativ.