Numarul executarilor silite din Romania este in crestere. "Vor sa murim? Eu vreau sa platesc"
Locuintele executate silit incep sa ocupe o buna parte din piata imobiliara, numarul lor suferind o crestere impresionanta.
Daca in urma cu 3 ani bancile scoteau la vanzare 4 mii de imobile, anul acesta numarul lor ar putea trece de 16 mii.
Si cum in perioada de iarna rau-platnicii nu pot fi alungati din case, este de asteptat ca la primavara sa fie dezastru.
"Banca a promovat actiune de executare vazand ca nu ma pot apara singur, ca sunt foarte bolnav si nu e drept lucrul asta nici in ochii lui Dumnezeu, nici ai nimanui! Daca stau mereu in situatia stresanta, nici nu pot sa-mi revin", a spus un barbat executat silit.
Domnul Dorel, fost ofiter judiciar, a imprumutat peste 80 de mii de euro de la banca in 2008 ca sa investeasca in imobiliare.
Povesteste ca nu a intarziat o zi cu plata, pana in 2011. Atunci s-a pensionat fortat pe caz de boala iar sotia l-a parasit.
"De la operatie nu am mai putut vorbi clar, memoria s-a deterioriat. Am fost la banca sa spun ca nu mai pot plati, ca am intrat intr-un colaps financiar. Am cerut sa ma lase un an de zile sa respir, sa-mi caut de sanatate, sa nu mai streseze", a spus Dorel Strugariu.
N-a gasit intelegere. Iar acum risca sa-si piarda locuinta pe care visa sa o lase mostenire celor 3 copii.
Licitatia va avea loc la sfarsitul acestei luni. Dorinta cea mai mare a domnului Dorel este ca apartamentul sau sa nu-si gaseasca cumparator si sa mai poata locui in el macar pana se termina iarna. Pana atunci, spera sa se insanatoseasca si sa poata sa plateasca din nou rata la banca.
Greu de realizat. Are o pensie de 1500 de lei si o rata de 1300.
"Imi pune poprire pe pensie, sotiei i-a pus pe salariu deja, o treime, m-a saracit si mai mult si mai mult stres. Urmareste sa murim cumva sa ne ia totul sa ramanem in strada? Eu vreau sa platesc!", a mai spus barbatul.
In fiecare zi, la Tribunalul Bucuresti, se judeca cel putin 100 de executari silite.
"In 2011, pe site-ul nostru a existat un numar de 4.000 de imobile executate silit, la nivelul intregului an, in grafic. In 2012 numarul acestora s-a dublat, la peste 8000, iar estimarile noastre pentru 2013 este ca se va ajunge la 16.000 de imobile executate silit", a spus directorul comercal al unui site de executari.
Casele nu sunt cumparate, de regula, la prima strigare si ajung sa se dea in final cu preturi ridicole.
"Un apartament executat silit de banca are un pret mai scazut cu pana la 40% fata de pretul pietei", a spus un expert imobiliar.
Asa se face ca, in capitala, in zone modeste, o locuinta cu doua camere executata silit se poate vinde cu doar 13 mii de euro, iar una cu 3 camere cu 42 de mii de euro.