Scumpirile îi îndreaptă pe români spre margarină. Cât ar costa o merdenea dacă s-ar folosi unt
După ce o vreme untul a câștigat bătălia cu margarina, iar oamenii au încercat să își schimbe obiceiurile, iată că scumpirile modifică ierarhia.
De la cumpărătorul casnic și până la cei care produc la scară mare, toată lumea cumpără margarină. În aceste condiții, inclusiv importurile pentru acest ingredient au crescut semnificativ.
Angajații unei patiserii din Afumați folosesc lunar aproape o tonă de margarină. De la covrigi și merdenele, până la fursecuri și blaturi pentru prăjituri, toate o au în compoziție pentru că este alternativa ieftină a untului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Subasi Hasan, reprezentantul patiseriei: ”Untul crește prețul producției și ca să supraviețuim pe piață, ne menținem cu margarină”.
Pentru o singură merdenea, de exemplu, patiserii de aici spun că folosesc în jur de 150 de grame de margarină. O parte din această cantitate se mai pierde însă prin coacere.
În acest moment, produsul costă 5 lei și 50 de bani. Dacă patiserii ar înlocui margarina cu untul, care este chiar și de trei ori mai scump, atunci aceeași merdenea ar ajunge să coste 8 lei.
Un kilogram de margarină industrială era la începutul lunii 9 lei, în timp ce unul de unt se apropia de 30. Diferențele de preț se păstrează și în magazine, unde un pachet de margarină costă între 3 și 10 lei, iar unul de unt între 11 și 25 de lei. În aceste condiții, nu este de mirare că oamenii cumpără ce este mai ieftin.
Margarina a fost inclusă pe lista produselor cu adaos comercial plafonat
Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2022 am produs cu o mie de tone mai multă margarină ca în 2021, ca să acoperim consumul. Și importurile au urcat la peste 31.000 de tone anul trecut. Toate aceste cifre sunt în detrimentul untului.
Astfel, margarina a fost inclusă pe lista produselor cu adaos comercial plafonat. Măsura este măsură menită să le asigure oamenilor acces la produse mai ieftine în perioada sărbătorilor de iarnă.
Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Comercianților Mici și Mijlocii: ”Lumea a migrat din nou spre margarină. Și cam în zona asta ne aflăm acum. Am observat o migrare spre unt de slabă calitate și de preț mic, dar și o migrare spre margarină”.
Medicii nutriționiști ne spun totuși să fim cu băgare de seamă, pentru că multe alimente au în compoziție margarină. Adunate, cantitățile pot fi periculoase pentru organism. Ca alternativă ar fi uleiul de măsline și arahidele, doar că nici acestea nu sunt tocmai ieftine.