Riscurile la care se expun românii care mănâncă margarină dimineața. Aleșii vor să ia măsuri

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 29 Octombrie 2018 19:41
Categorie: Sanatate

România se pregăteşte să limiteze prin lege folosirea grăsimilor trans în alimentele produse industrial.

Este vorba despre anumite substanţe pe care unii producători le folosesc la floricele, creme, torturi, biscuiți, sosuri, napolitane şi chipsuri. Acestea îmbunătăţesc gustul alimentului, consistența şi, foarte important, îi prelungesc valabilitatea.

Consumate constant, ne avertizează specialiştii, cresc masiv riscul de boli de inimă, infarct şi obezitate.

Mulţi îşi încep ziua cu margarina unsă pe pâine, sorb la prânz o supă rehidratată, asezonată cu bază pentru mâncăruri şi cu insule de grăsime stoarsă din plic. La final, pe post de desert, oamenii aleg prăjitura pufoasă cu cremă aromată, pusă pe raft cu câteva luni înainte să fie aşezată pe farfurie.

Consumator: „Mănânc în general fără sare şi fără grăsime.”
Reporter: „Dar ştiţi şi de care grăsime?”
Consumator: „Grasime animală!”

Ei bine, Uniunea Europeană nu are probleme cu untura de porc, ci cu grăsimea sintetică. Folosiţi ca aditivi în prepararea industrială, acizii trans fac alimentele să râncezească mai greu. Să fie aerate ca frişca şi cu o consistenţă stabilă, altfel am găsi în borcan maioneza tăiată. Din nefericire, aceste avantaje au şi un cost.

Adrian Wiener, inițiatorul proiectului:Cresc depunerile de grăsimi pe vasele de sânge şi predispun la atac cerebral, la infarct miocardic, cresc riscul de diabet zaharat. Sunt foarte multe studii făcute, e o certitudine ştiinţifică.”

Proiectul de lege, care a trecut deja de senat cu unanimitate, copiază legi similare adoptate deja în Danemarca, Elveţia, Austria, Islanda, Ungaria şi Norvegia, prin care cantitatea maximă admisă pentru acizi trans este de două grame pe suta de grame de grăsimi.

În Germania, Olanda şi Marea Britanie, instituţiile care se ocupă de sănătatea publică au negociat cu reprezentanţii industriei alimentare reducerea voluntară şi progresivă a cantităţii de acizi trans din alimente. Au fost găsite rapid soluţii tehnice de înlocuire a acestor compuşi potenţial dăunători. Nici preţurile nu au crescut, nici varietatea produselor nu a scăzut.

Iniţiatorii legii consideră, însă, că în ţara noastră o asemenea schimbare de bunăvoie este puţin probabilă.

Şi totuşi, producătorii se pregătesc deja pentru reglementări mai stricte. Deşi legea nu îi obligă, au început să afişeze pe etichete nu doar cantitatea totală de grăsime, ci şi proporţia celor săturate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut din limitarea grăsimilor trans o prioritate globală până în 2023. Proiectul care ar interzice în România orice aliment cu mai mult de 2 la sută grăsimi trans se află în Comisia de Agricultură de la Camera Deputaţilor. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

De ce e bine să bem tărie după o masă copioasă. Cantitatea recomandată de medici
De ce e bine să bem tărie după o masă copioasă. Cantitatea recomandată de medici
VIDEO PROTVPLUS.RO
gripă, spitale
Alertă de gripă: ”Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri”
Trei decese din cauza infecțiilor respiratorii. Numărul virozelor a crescut alarmant
Dieta care ar putea salva planeta şi care poate hrăni 10 miliarde de oameni
Parchetul, sesizat în cazul Institutului Oncologic din Timișoara. ”A fost rea voință”
O femeie acuză că a fost diagnosticată greșit de medici din Slatina. Ce a aflat în Spania
Al 10-lea caz de deces din cauza virusului gripal de tip A. Epidemie în Bulgaria
bratara
Brățările electronice care au eliminat erorile din spitale și au ușurat munca medicilor
Măsuri suplimentare împotriva răspândirii gripei. Al 9-lea deces provocat de virus
Încă o victimă a gripei de tip A. Un băiat de 17 ani a murit
Un bebeluş născut de o adolescentă diagnosticată cu gripă a murit la Maternitatea Buzău
Bebeluşul născut cu o malformaţie la inimă, operat de urgenţă. De ce se tem medicii
CNAS, precizări importante despre medicamentele eliberate pe rețete compensate