Margarina şi uleiul de palmier, înlocuite cu unt. Cu cât ar putea creşte preţurile produselor
Vom mânca mai scump, dar mai sănătos... aşa ne consolează producătorii de alimente, nevoiţi să facă în următoarele luni investiţii de milioane de euro ca să respecte cerinţele Comisiei Europene.
Fabricanţii de sosuri, chipsuri şi alte gustări cu multe grăsimi industriale au început deja să înlocuiască liniile de fabricaţie. Şi încearcă să schimbe în reţete margarina cu unt ca să respecte noile standarde.
Şi pentru mezeluri se lucrează la un nou sistem de etichetare. Aceste costuri vor fi transferate, treptat, cumpărătorului, care va plăti cu până la 30% mai mult.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Industria cărnii din România introduce voluntar, din aprilie 2020, o măsură recomandată de Comisia Europeană. Pe etichetă salamului sau a cârnaţilor va apărea şi ţară de origine a ingredientului primar- cel care acoperă cel puţin jumătate din materia primă.
Dana Tănase, director Asociația Cărnii: ”În cazul parizerului, trebuie să spunem dacă acea carne, care reprezintă peste 50 la sută, provine din România sau este un lot de tranşare care are origine în Germania, Spania, Belgia de exemplu. Beneficiul pentru consumator ar fi că ar avea o informaţie în plus privind originea materiei prime. Asta dacă e să ne gândim şi la scandalul cărnii de cal care a fost în 2013.”
În caz că alimentul provoacă îmbolnăviri, inspectorii antifraudă pot merge pe fir mai uşor, până la sursa problemei. Cel puţin teoretic, un lot neconform va fi oprit mai rapid de la consum. Tot procesatorii de carne spun că partenerii externi îi presează să renunţe la aditivi.
Reporter: S-a schimbat ceva în felul în care produceţi?
Proprietar fabrică: Da, foarte mult. Ne-am autorizat pentru schimburi intracomunitare. Vrem să nu procesăm prea mult o carne de calitate, să nu folosim mixuri. Produsele nu au conservanţi pentru că e alegerea noastră, ne reprezintă.
Termenul de garanţie devine mai scurt, iar asta înseamnă costuri mai mari.
Margarina şi uleiul de palmier, înlocuite cu unt
Proba de foc vine însă pentru cei care fac sosuri, imitaţii de brânză, chipsuri şi biscuiţi. De exemplu: o tabletă cu cacao are 7-8 la sută grăsimi trans. Ar trebui tăiate din rețetar trei sferturi din grăsimile nesănătoase. Iar unele napolitane au un conţinut de acizi trans de 4-5 la sută. Şi în cazul lor, trebuie schimbată metoda de preparare.
Pe 1 ianuarie 2021 intră în vigoare o directivă europeană care obligă fabricanţii să pună în vânzare numai produse care au cel mult 2 la sută acizi trans. O schimbare uriaşă, spun tehnicienii din industria alimentară. Se fac teste pentru modificarea reţetelor, se instalează noi linii de producţie şi se adaptează şi ambalajele. Totul înseamnă bani!
Cristian Popa, consultant: ”Va crea valuri. Peste 50 la sută din produsele din supermarket conţin ulei de palmier. Şi va trebui să înlocuieşti cu ceva nehidrogenat sau cu un alt ulei, astfel încât să nu aibă prea mulţi acizi graşi trans. Poate să fie unt, da.”
Cel mai simplu e pentru cei care au plecat din start cu o listă scurtă de aditivi şi un procent modest de grăsimi.
Manager vânzări: ”Reţetele sunt unele vechi, adaptate la nivel industrial. Exportăm în China, în Anglia, în Spania, în Italia.”
Cel mai probabil, tocmai segmentul de alimente premium nu va suferi scumpiri.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: preturi, produse, producatori, grasimi trans, margarina,
Dată publicare:
06-06-2019 19:37