Margarina și mezelurile ar trebui să fie mai sănătoase pe viitor. Lege împotriva grăsimilor trans

Ultima actualizare: 20-08-2020 19:43

Margarina, mezelurile și produsele de patiserie ar trebui să fie mai sănătoase pe viitor.

A fost promulgată legea care îi obligă pe producători să reducă din conținutul de grăsimi nesănătoase, numite trans, după 3 ani în care proiectul a fost blocat în Parlament.

Modificarea rețetelor nu o să ducă la o creștere a prețului, consideră inițiatorii. Grăsimile trans sunt folosite pe scară largă în industria alimentară.

Margarina este prima pe lista produselor bogate în grăsimi trans și este unul dintre ingredientele care se regăsesc și în multe produse de patiserie și în prăjituri. Lista este completată de unele mezeluri și, nu în ultimul rând, produse de fast food, prăjite de multe ori în ulei refolosit.

Unele pot conține și până la 30-40% grăsimi trans, însă nouă lege limitează conținutul de astfel de acizi la cel mult 2 g la 100 de g de produs. Astfel încât efectul nociv asupra sănătății pe termen lung să fie minor.

În acest fel ar fi salvate viețile multor români, care mănâncă frecvent astfel de produse și se îmbolnăvesc, spune inițiatorul legii. Potrivit acestuia grăsimile trans pot duce la obezitate, diabet și chiar cancer.

Adrian Wiener, inițiatorul legii: ”Între 3.000 și 5.000 de români, decese care ar putea fi evitate anual. Știm care sunt cauzele pentru care România are o mortalitate cardiovasculară atât de mare, una dintre ele este consumul în exces al acizilor trans, care este cel mai toxic macronutrient la adresa sănătății vasculare umane, nu există nimic în alimente care să fie mai toxic.”

Este, însă, folosit în primul rând pentru costul redus de producție.

Petru Alexe, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, Galați: ”Grăsimile hidrogenate pot fi obținute într-o cantitate mult mai mare decât grăsimile naturale, adică e evident că margarina este mai ieftină decât untul. În general, margarinele au un termen de valabilitate foarte bun, cred că majoritatea peste termenul de valabilitate al untului. ”

Adrian Wiener, inițiatorul legii: ”Este vorba de considerente strict economice și de o nepăsare crasă la adresa sănătății publice. Ambele combinate duc la acest exces aș spune de acizi trans în alimentele românilor. Diversitatea nu ar trebui să scadă și nici prețurile nu ar trebui să crească, doar produsele ar trebui să fie mai puțin nocive. ”

Pe rafturile magazinelor, produsele mai sănătoase, cu un conținut redus de grăsimi trans, vor ajunge abia în primăvara anului viitor.

Legea le da jumătate de an producătorilor să își refacă rețetele.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO