Sarmale raw-vegan sau fasole si zacusca? Ce prefera romanii sa manance in postul Craciunului
Romanii au intrat in postul Craciunului. Pentru credinciosi urmeaza 40 de zile in care nu au voie sa manance carne, lapte si oua.
La oras, cei mai pretentiosi tin post cu feluri de mancare la moda, pe baza de legume si fructe nepreparate termic. Omul de rand are insa in meniu cartofi, fasole si zacusca. Atentie la excesele care provoaca dezechilibre, ne avertizeaza nutritionistii.
Sarmalele raw-vegan seamana cu cele de post, doar ca orezul este inlocuit cu un amestec de nuci, migdale si hrisca. Apoi se adauga morcovii, telina, ceapa si mirodeniile.
Daca tineti la stilul italian bucatarii va recomanda lasagna raw vegan.
Dupa o mancare atat de bogata in legume proaspete este bun un desert al fel de sanatos. Cu ar fi un tort facut in principal din fructe uscate. Blatul este preparat din migdale, smochine si curmale, iar crema, desi pare de ciocolata, contine avocado, ulei de cocos, miere si cacao.
Un pranz intr-un astfel de restaurant poate trece lejer de 50 de lei, iar clientii sunt tot mai numerosi.
La fel de gustoase si de sanatoase sunt si retetele gospodinelor de pe Valea Muresului. Ele folosesc doar legume din gradina.
Nutritionistii le recomanda celor care tin post sa nu manance in exces un singur fel de mancare sau produse fabricate industrial.
Marie Vranceanu, nutritionist specialist nutrigenetica: "Mancam de 3 ori pe zi, ca gustare nu ne luam biscuiti, ci cateva migdale, nuci, sa evitam produsele ambalate din magazine''.
Postul Craciunului tine 40 de zile si este unul usor, pentru ca in fiecare sambata si duminica oamenii pot sa manance peste.
Statisticile spun ca 70% dintre romani tin post. Mai mult de jumatate dintre ei se abtin de la carne, lapte si oua doar miercurea si vinerea si numai 9% rezista toate cele 40 de zile pana la Craciun.