Studiu: Un tanar din trei tine post; alimentele alese - produse de patiserie, dulciuri si pate

13-11-2013 14:02


patiserie

Un tanar din trei cu varsta pana in 30 de ani obisnuieste sa posteasca, din ratiuni care sunt, in principal, de natura religioasa, alimentele alese pentru a respecta acest obicei fiind pateul vegetal, produsele de patiserie si dulciurile de post.

Studiul sindicalizat realizat de Mercury Research arata ca obiceiul de a tine post este mai rar intalnit in randul tinerilor. Astfel, doi din trei tineri cu varsta pana in 30 de ani nu obisnuiesc sa posteasca, in timp ce 49% dintre persoanele peste 30 de ani nu au acest obicei.

In privinta argumentelor pentru a nu tine post, cei mai multi dintre cei sub 30 ani invoca faptul ca nu rezista (aproape patru din zece) sau nu considera necesar (28%). Problemele de sanatate, care pot fi o bariera in a tine post la cei peste 30 de ani, reprezinta un motiv foarte rar intalnit la tineri, conform aceleiasi cercetari.

Postul Craciunului este tinut de 29% dintre tineri. Cei mai multi respecta acest obicei miercurea si vinerea, iar 21% dintre ei tin toate cele 40 de zile ale acestui post. Motivatia pentru a tine post variaza intre credinta si detoxifierea organismului, insa, pentru cei mai multi, alegerea este de natura religioasa (65%), releva studiul.

Spre deosebire de persoanele mai in varsta, tinerii sunt influentati si de familie, 12% obisnuind sa tina post pentru ca asa este traditia in casa. In randul persoanelor peste 30 de ani, influenta familiei joaca un rol in pastrarea obiceiului doar pentru 5% dintre acestia. Cercetarea a vizat si gama de alimente alese de cei care postesc.

Astfel, mai mult de jumatate (55%) dintre tinerii care postesc mananca mai des in timpul postului decat in alte perioade produse de patiserie de post (covrigi, placinte, merdenele, cornuri), procent mai ridicat fata de persoanele peste 30 de ani (39%). Alte alimente consumate intr-o masura mai mare in timpul postului si preferate in special de tineri sunt pateul de post (51%), dulciurile de post (46%) si produsele din soia (38%).

Pentru 21% dintre tineri, a tine post este un obicei mai scump, intrucat in aceasta perioada cheltuie o suma mai mare de bani. Pentru jumatate dintre tineri, postul nu le afecteaza bugetul mai mult decat alte perioade, in timp ce 21% dintre ei spun ca a tine post este un obicei mai scump, intrucat necesita o suma mai mare de bani, mai arata studiul. Postul Craciunului 2013 incepe vineri, 15 noiembrie, si se va incheia la 24 decembrie, in Ajunul Nasterii Domnului.

Sursa: Pro TV

Tags: post, studii, craciun,

VIDEO PROTVPLUS.RO