Sanzienele, sarbatorite printr-o traditie veche de 500 de ani. Cursele pe cai de la Straja i-au fascinat pe turisti
In fiecare vara, de Sanziene, locuitorii catunelor de munte ale Vaii Jiului isi dau intalnire la Straja.
Poarta cu mandrie costumele populare de momarlani si nu ar pierde pentru nimic in lume intrecerea de cai. Tinerii isi strunesc armasarii ca sa impresioneze fetele, iar dupa cursa, toata lumea se pune pe chefuit.
Pentru ca ziua de Sanziene se incheie cu o masa, pe care micii si berea "la moda" stau alaturi de mancarea traditionala a momarlanilor: pasat. Inainte de cursa, preotii stropesc caii si calaretii cu apa sfiintita, sa fie aparati de accidente. Traditia e mai veche de 500 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tinerii calareti se intrec prin padure pe un traseu dificil, de peste 2 kilometri.
Adrian Mihaila, concurent: "De Sanziene am calarit ca sa impresionez fetele."
Petru Mihaila, concurent: "Ne-am imbracat in costume traditionale momarlanesti, de Sanziene, in fiecare an de cand se tine concursul asta cu cai, e o traditie la noi si vrem sa o tinem pana la capat."
La final, toti cei 22 de concurenti au fost premiati pentru efort, iar apoi toata lumea s-a pus pe distractie. Micii au sfarait pe gratare, dar turistii au putut gusta si din mancarea traditionala a momarlanilor: pasat.
Silvia Negoi, spectator: "Sa vada si tineretul cum ne-am petrecut noi. Sa respecte si ei, sa poarte traditia."
Emil Parau, organizator: "Daca inainte veneau cu carutele cu cai. Am zis sa facem cu masinile si sa tinem acest concurs cu caii la munte."
Potrivit legendei, Sanzienele sunt niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii, se prind in hora si dau puteri deosebite florilor si buruienilor, bune pentru vindecarea bolilor. Frumoasele se transforma insa in adevarate furii pentru cei care nu le respecta sarbatoarea - asa ca petrecaretii de la Straja s-au axat pe distractie, ca sa nu-si asume niciun risc!