Ia romaneasca, sarbatorita de Sanziene. Cum a ajuns bluza traditionala atat de dorita chiar si la Hollywood

Dată publicare: 24-06-2015 18:24
Dată actualizare: 27-06-2015 07:16


Ia romaneasca, devenita celebra inclusiv in colectiile marilor case de moda, este sarbatorita de Sanziene, in intreaga lume. Camasile noi ori scoase din lada de zestre a bunicii fac senzatie, fie ca sunt purtate prin tara, fie la Hollywood.

De altfel, in ultimii ani s-a dezvoltat o adevarata industrie in jurul bluzelor traditionale romanesti.

Din in sau borangic, cusuta manual, veche sau reinventata, ia romaneasca a trecut de mult granitele Romaniei. Iar acum femei din toata lumea poarta camasa noastra traditionala.

Altfel a luat nastere o adevarata industrie. Modelele de serie se vand cu sute de lei bucata, iar cele lucrate manual ajung la cateva mii de euro. Camasa purtata de Madalina Ghenea anul acesta la Cannes costa 1500 de euro.

De pilda, iile confectionate in atelierul doamnei Leontina din Timisoara sunt atractiile principale ale unei expozitii de haine care se va desfasura in aceasta saptamana la Milano.

In curand, ia noastra ar putea face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Specialistii de la Institutul de etnografie si folclor au strans intr-un atlas cateva mii de modele de camasi traditionale, din peste 800 de sate si fac demersuri in acest sens.

De ziua universala a iei turistii au urcat gatiti la Sfinx.

Chiar si parlamentarii s-au imbracat corespunzator si au avut grija sa imortalizeze momentul. Iar, la Galati, toate angajatele primariei au mers la serviciu in port traditional.

Daniela Palaga, consilier superior Primaria Galati: "Daca vedeti, mult mai multa lume zambeste astazi si probabil ca si aspectul conteaza!"

Un deputat a propus in Parlament ca statul roman sa intervina si sa ajute la perpetuarea iei. Propune ca prin programul national al iei scolile sa ii invete pe elevi sa le coase.

Ideea nu e rea daca ne gandim ca designeri renumiti au inclus-o in colectiile lor si uite asa, din lada bunicii a ajuns sa fie purtata de vedete de la Hollywood, cum ar fi Nicole Kidman, Halle Berry sau Kate Moss.

Tags: ia, traditie, sanziene,


VIDEO PROTVPLUS.RO