Traditii si obiceiuri de Sanziene. In Timis, fetele care poarta flori in par vor fi mai dragastoase

Ultima actualizare: 27-06-2014 07:10
Sanziene

Vorbim acum despre magie si obiceiuri frumoase. La tara, unde se mai pastreaza traditiile, femeile au mers, luni, in ajun de Sanziene, sa culeaga flori si ierburi de leac. Iar fetele si-au putut afla ursitul, daca au ascuns anumite plante sub perna.

Sarbatoarea, numita si Dragaica, provine dintr-un ritual roman al iubirii si fertilitatii. Dincolo de aceste legende cu zane, crestinii ortodocsi sarbatoresc, marti, nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.

Legendele spun ca Sanzienele, niste fete rapitor de frumoase, care traiesc prin paduri sau campii inflorite, se prind in hora in noaptea dedicata lor si dau puteri magice plantelor. Aceste zane bune, daca sunt sarbatorite cum se cuvine, aduc vara rod pamanturilor, noroc, sanatate si copii frumosi femeilor casatorite.

"Sunt simboluri ale frumusetii feminine, sunt plante aducatoare de noroc folosite in diferite obiceiuri magice de de dragoste", a povestit Anca Zele.

In schimb, daca oamenii nu sarbatoresc Sanzienele cum se cuvine, ele se supara si devin asemenea zanelor rele cunoscute in popor drept iele sau rusalii. Asa ca, in satul Urseni din Timis, de exemplu, traditiile din Ajunul Sanzienelor se pastreaza cu sfintenie. Baietii si fetele merg in costume populare pe camp si culeg plantele galbene de leac, dar si de descantec.

De asemenea, batranii mai povestesc cum coronitele de flori pot fi aruncate pe acoperis sau lasate in gradini de catre fete. Iar daca le gasesc pline de roua, tinerele se vor marita in anul urmator.

"Este cumva o forma pozitiva de a preintampina cu aceasta ocazie, in momentul in care ziua are cea mai mare durata din timpul anului, tot ceea ce ar putea sa fie nefavorabil intr-o gospodarie intr-un an", a dezvaluit etnologul Otilia Hedesan.

Seara, fetele dorm cu un buchetel de flori sub perna pentru a-si visa ursitul. Iar cele care le poarta in par sau la brau vor fi mai dragastoase. De asemenea, se spune ca in ziua de Sanziene oamenii nu trebuie sa faca baie, pentru a nu spala fortele magice care ii inconjoara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!