Traditii si obiceiuri de Sanziene. In Timis, fetele care poarta flori in par vor fi mai dragastoase
Vorbim acum despre magie si obiceiuri frumoase. La tara, unde se mai pastreaza traditiile, femeile au mers, luni, in ajun de Sanziene, sa culeaga flori si ierburi de leac. Iar fetele si-au putut afla ursitul, daca au ascuns anumite plante sub perna.
Sarbatoarea, numita si Dragaica, provine dintr-un ritual roman al iubirii si fertilitatii. Dincolo de aceste legende cu zane, crestinii ortodocsi sarbatoresc, marti, nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.
Legendele spun ca Sanzienele, niste fete rapitor de frumoase, care traiesc prin paduri sau campii inflorite, se prind in hora in noaptea dedicata lor si dau puteri magice plantelor. Aceste zane bune, daca sunt sarbatorite cum se cuvine, aduc vara rod pamanturilor, noroc, sanatate si copii frumosi femeilor casatorite.
"Sunt simboluri ale frumusetii feminine, sunt plante aducatoare de noroc folosite in diferite obiceiuri magice de de dragoste", a povestit Anca Zele.
In schimb, daca oamenii nu sarbatoresc Sanzienele cum se cuvine, ele se supara si devin asemenea zanelor rele cunoscute in popor drept iele sau rusalii. Asa ca, in satul Urseni din Timis, de exemplu, traditiile din Ajunul Sanzienelor se pastreaza cu sfintenie. Baietii si fetele merg in costume populare pe camp si culeg plantele galbene de leac, dar si de descantec.
De asemenea, batranii mai povestesc cum coronitele de flori pot fi aruncate pe acoperis sau lasate in gradini de catre fete. Iar daca le gasesc pline de roua, tinerele se vor marita in anul urmator.
"Este cumva o forma pozitiva de a preintampina cu aceasta ocazie, in momentul in care ziua are cea mai mare durata din timpul anului, tot ceea ce ar putea sa fie nefavorabil intr-o gospodarie intr-un an", a dezvaluit etnologul Otilia Hedesan.
Seara, fetele dorm cu un buchetel de flori sub perna pentru a-si visa ursitul. Iar cele care le poarta in par sau la brau vor fi mai dragastoase. De asemenea, se spune ca in ziua de Sanziene oamenii nu trebuie sa faca baie, pentru a nu spala fortele magice care ii inconjoara.