Mii de pelerini din toata tara au venit la Suceava, cu buchete de sanziene in mana. Pentru ce s-au rugat oamenii

Dată publicare: 24-06-2015 07:49
Dată actualizare: 27-06-2015 07:16


Miercuri, crestinii ortodocsi sarbatoresc Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, iar la Suceava are loc, cu aceasta ocazie, cel mai mare pelerinaj de vara din Moldova.

Inca de marti, mii de oameni s-au inchinat la moastele Sfantului Ioan cel Nou, considerat de biserica si de credinciosi drept facator de minuni. Au stat ore in sir la coada, si au trecut pe la racla cu buchete de sanziene in mana. Apoi au asteptat, in rugaciune, slujba de dimineata.

In curtea manastirii ce poarta hramul Sfantului Ioan cel Nou mii de oameni au stat la coada pentru a trece pe la racla cu moaste. Veniti din toata tara, pelerinii au infruntat oboseala, cu gandul ca rugaciunile lor vor fi auzite.

"Vreo trei ore am stat”, spune o batrana. “Ne-am pus o dorinta, sa ne ajute Dumnezeu la nepotica la facultate, la nepotel ca are o firma si liniste si intelepciune sa ne dea bunul Dumnezeu." O alta credincioasa se roaga “sa fie ploaie”.

Unii vin an de an in pelerinaj la Suceava. Asa cum spune traditia, credinciosii au adus buchetele de sanziene. Savetuca a sosit tocmai din Dej: "Venim cu speranta intotdeauna aici, ca intotdeauna, daca mi-am pus o dorinta, am reusit si Dumnezeu mi-a ajutat." Alti credinciosi spun ca s-au vindecat de boli.

Dupa ce au trecut pe la racla, cei care au vrut sa se odihneasca s-au asezat pe iarba, in curtea manastirii. Ca sa nu simta racoarea noptii si sa reziste pana dimineata, s-au invelit cu paturi groase. Peste 6 mii de credinciosi au trecut deja pe la racla cu moastele Sfantului Ioan cel Nou. La pranz, dupa Sfanta Liturghie, va avea loc si o procesiune pe strazile din oras.

Osemintele Sfantului Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava de Alexandru cel Bun, in anul 1402, si depuse mai tarziu in manastirea care ii poarta numele.


VIDEO PROTVPLUS.RO