Date oficiale: Cu cât au crescut prețurile la alimente în ultimii 2 ani în România
Prețurile la alimentele de bază pentru care guvernele Ciolacu 1 și 2 au plafonat adaosul comercial au crescut și cu peste 80% în ultimii doi ani, arată datele oficiale INS.
Aproape toate alimentele de bază pentru care s-au plafonat prețurile s-au scumpit semnificativ în ultimii doi ani, arată datele oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS).
Indicii Prețurilor de Consum (IPC) din luna august 2025 arată, astfel, majorări față de august 2023: pâinea albă simplă a înregistrat o creștere de 11,54% a prețului, fasolea s-a scumpit cu 10,37%, carnea de porc cu 6,39%, carnea de pui cu peste 10%, laptele cu 11,17%, brânza cu 11,36%, ouăle cu 10,48%.

Cele mai mari scumpiri au fost la mere (+84,24%), roșiile de câmp (+61,9%) și castraveți de câmp (+42,59%). Singurele alimente de bază care s-au ieftinit de când s-au plafonat prețurile sunt ceapa (-22%), făina albă (-20%) și mălaiul (-14%).
PSD a fost de acord cu eliminarea plafonării, apoi a ieșit public să spună contrariul
Plafonarea prețurilor a fost decisă de fostul premier PSD Marcel Ciolacu, în ciuda avertismentelor date de specialiști, și a fost apoi prelungită succesiv, până în mandatul actualului prim-ministru, Ilie Bolojan, care a refuzat să mai perpetueze această măsură și după 1 octombrie. Decizia nu este însă lipsită însă de controverse.
PSD s-a poziționat public în favoarea acestei măsuri populiste, care la prima vedere înseamnă ceva pozitiv, din moment ce se referă la ”plafonarea prețurilor”, dar care pe termen lung generează dezechilibre în economie. Una dintre dovezi – majorarea prețurilor de când s-a decis ”plafonarea” lor, după cum arată statisticile seci de la INS.
Zgomotul făcut în public de PSD vine după ce, în cadrul coaliției de guvernare, a fost de acord că această măsură nu mai trebuie prelungită, pentru echilibrarea bugetului public.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: INS, preturi, alimente, plafonare preturi, dublare,
Dată publicare:
16-09-2025 15:07