Românii își anulează vacanțele de Crăciun, de teama coronavirusului. Ce recomandă medicii
În fața exploziei de îmbolnăviri, medicii ne recomandă să rămânem acasă de sărbători. Ei spun să evităm anul acesta vizitele la rude și prieteni.
Mulți și au anulat oricum vacanțele programate pentru Crăciun și Revelion. Dacă anul trecut în această perioadă hotelurile și pensiunile erau pline, acum în multe locuri nu există rezervări.
Masa de Crăciun cu toată familia în jurul mesei este un moment aşteptat, dar pe care autorităţile ne sfătuiesc să-l evităm anul acesta. Aşa cum ne-au sfătuit şi de Paşte.
Virgil Musta, medic specialist Boli Infecţioase Spitalul Victor Babeş Timişoara: "Crăciunul care se apropie şi sărbătorile de iarnă va trebui să îl desfăşurăm puţin, altfel socializarea va fi mai mică, foarte probabil vor fi reguli care nu vor permite întâlniri într-un număr foarte mare de persoane."
Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române De Epidemiologie: "Sunt studii care arăt că majoritatea infecțiilor din păcate vin din zona aceasta. În momentul în care stai la același număr bazal de reproducere mai mult de două săptămâni și noi deja stăm de mai bine de o lună la 1,1 e clar că e o creștere. Acum, cât va crește? Poate să ajungă și la o creștere care să însemne câteva mii de cazuri peste cele pe care le avem la ora actuală."
De teama bolii, mulţi şi-au anulat vacanţele programate pentru sfârşitul anului.
Reprezentanții patronatelor din turism spun că în acest moment doar 50% dintre pensiuni au liste cu rezervări în condiţiile în care în anii trecuţi până la această dată proprietarii ştiau pe ce clienţi se pot baza de Crăciun şi Revelion. Există pensiuni care în trecut erau pline la sfârşitul anului şi care acum, proprietarii spun că n-au fost sunaţi de niciun client.
Daniel Leș, proprietar pensiune: "Din păcate Crăciunul în Maramureş este sub semneul întrebării, ne pare rău să spunem asta, foarte mulţi se interesează, anul trecut pe vremea aceasta era rezervat deja şi Crăciunul şi Revelionul, dar acum nu vor să plătească acel avans. Nu s-a făcut nicio rezervare şi lumea este sceptică."
Pentru 1.200 de lei, turiştii erau aşteptaţi cu colindători, demonstraţii de olărit şi ar fi dormit trei zile în case vechi de peste 100 de ani, la care proprietarii privesc acum cu tristeţe.