ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI, sarbatoarea in care se spune ca rugaciunile fac minuni. Ce trebuie sa faca fetele nemaritate
Prima zi a lunii octombrie este una de referinta in Calendarul Ortodox. Biserica sarbatoreste Acoperamantul Maicii Domnului, cunoscuta in popor si sub denumirea de Pocroave. Este un moment in care se zice ca rugaciunile catre Maica Domnului fac minuni.
Acoperamantul Maicii Domnului este evenimentul pe care il prazanuieste Biserica astazi spre a ne aminti de neincetatul ajutor al Maicii Domnului, potrivit www.crestinortodox.ro.
Sarbatoarea Acoperamantulul Maicii Domnului mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de Pocroave, denumire ce vine de la cuvantul slavon "pocrov", ce semnifica acoperamant al pamantului cu bruma sau cu zapada.
Acoperamantul Maicii Domnului” este sarbatoarea cu care se incheie cele doua luni ale anului, august si septembrie, in care este cinstita Maica Domnului. Anul bisericesc este diferit de anul civil, el incepand la 1 septembrie si incheindu-se la 31 august.
De aceea, sarbatorile cele mai importante ale inceputului si sfarsitului de an bisericesc sunt inchinate Maicii Domnului, pentru ca ea este „inceputul mantuirii oamenilor”.
In constiinta oamenilor s-a facut asociatia intre acoperirea pamantului cu bruma si acoperirea capului fetelor mari imbroboditul cu basma la nunta, ca semn al trecerii la statutul de femeie maritata. Fetele mari se rugau divinitatii „Pocroava” sa le acopere capul cu par bogat si frumos, pentru a fi placute flacailor, dar si sa le acopere capul in sensul maritatului. Parul lung era un insemn al puterii si divinitatea se indura adesea de rugaciunile fetelor, dandu-le par frumos, ajutandu-le astfel sa-si gaseasca ursitul mai repede.
Sarbatoarea Pocroavelor se respecta si astazi, in multe zone fiind si hramul satului. Astfel ca tinerele fete se impodobesc astazi ca pentru nunta pentru a avea parte de o casnicie lunga si fericita si isi servesc rudele si oaspetii cu placinte umplute cu mere sau cu dovleci.
De asemenea, 1 octombrie este si Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. Ea a fost stabilita in mod oficial in sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.
Sursa: Pro TV
Etichete: sarbatoare, Biserica ortodoxa, semnificatie,
Dată publicare:
01-10-2015 09:10