Românii din UK s-au înghesuit să prindă ultimele zboruri spre casă, deși vor sta în izolare

21-12-2020 19:27


Regatul Unit este izolat de continent din cauza unei noi tulpini de coronavirus, mult mai contagioasă. O treime din insulă este în carantină și tot mai multe țări își anulează zborurile spre și dinspre Anglia.

La fel a procedat și România, iar decizia a intrat în vigoare la ora 19. Românii care au vrut să vină acasă, au încercat să prindă ultimele avioane.

Companiile aeriene i-au ajutat și au suplimentat zborurile. Numai pe Otopeni au aterizat 8 avioane, iar cei care au venit cu ele au aflat că vor fi nevoiți să stea în izolare la domiciliu 14 zile.

În total au fost opt curse dinspre Marea Britanie pe Otopeni. Trei au fost suplimentare pentru că cele 5 programate la zi avea prea puţine locuri pentru numărul mare de solicitări. 2 mii de români au intrat în România supravegheaţi de angajaţi DSP. Pasagerii au aşteptat la coadă pentru a completa formularele de intrare în ţară.

Cum era de aşteptat, au fost şi români supăraţi că trebuie să stea izolaţi.

A fost agitaţie şi pe alte aeroporturi din ţară. Românii care au aterizat în Timişoara s-au considerat norocoşi că au prins ultimul zbor chiar dacă sunt obligaţi să stea în case 2 săptămâni.

Cei rămaşi în Regatul Unit vorbesc despre restricţii sporite după descoperirea noii tulpini.

Silvia Câmpeanu, avocat român în UK: "Este o atmosferă destul de tensionată. Toţi prietenii mei români din zonă aveau bilete, majoritatea, 90% dintre ei, să meargă acasă. Însă toţi au renunţat la acest lucru."

Otilia Andreea Mutu, româncă stabilită în Anglia: "Am şi copiii aici cu mine, ele, fetiţele mele locuiesc în România, trebuie să le duc acasă, nu pot să le duc acasă".

Un medic orădean, care lucrează la unul din cele mai mari spitale din Londra, spune că se ştia de această mutaţie a virusului de câteva luni.

Mihai Boţea, medic specialist ATI: "Două treimi din pacienţii infectaţi în spitalele din Londra, sunt infectaţi cu noua tulpină. Tulpina care a apărut undeva în luna septembrie. Acuma lumea realizează că problema pe care o pune este aceasta transmisibilitate care este extremă. Suntem preocupaţi de mutaţiile care pot să apară. Deocamdată vaccinul este eficient şi împotriva noii tulpini".

Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: "O astfel de tulpină riscă să producă un al treilea val de pandemie. De aceea eu cred că trebuie să fim foarte precauţi. Testele pe care le avem noi nu sunt, nu detectează tulpină nouă, dar există posibilitatea că dacă vine din zona unde s-a detectat acest virus, să aibe acest virus pe care noi nu îl detectăm."

Românii veniţi din Regatul Unit vor fi verificaţi de poliţie, care îi poate amendă, dacă nu îi găseşte acasă, în izolare.


VIDEO PROTVPLUS.RO