Ce urmează după ce a fost autorizat primul vaccin împotriva Covid-19 în UE

21-12-2020 18:42


Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat luni primul vaccin împotriva Covid-19 pentru toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. 

Ulterior, Comisia Europeană a dat aprobarea pentru utilizarea vaccinului COVID-19 dezvoltat în comun de compania americană Pfizer şi de partenerul său german BioNTech, fiind ultimul pas pentru a permite Europei să înceapă vaccinările în decurs de o săptămână.

De altfel, preşedinta Comisiei Europene a salutat anunțul venit de la Amsterdam despre serul Pfizer/BioNTech și a promis o "reacție rapidă". Marea Britanie a fost prima țară din lume care a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer, pe 3 decembrie. Și România se pregătește și va începe campania de vaccinare imediat după Crăciun.

Emer Cooke, director executiv al EMA: ”Sunt încântată să anunţ că Agenţia Europeană medicamentului, prin comitetul SUA ştiinţific, recomandă autorizarea de urgenţă a vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer/BioNTech, începând cu vârsta de 16 ani. Este cu adevărat o reuşită ştiinţifică istorică”.

În urma presiunilor făcute de mai multe guverne europene, Agenţia Europeană a Medicamentului şi-a devansat cu 8 zile şedinţa decisivă pentru aprobarea serului Pfizer BioNTech. Miercuri, comisia Europeană urmează să confirme avizul, iar campania de vacinare ar trebui să înceapă, la nivel european, imediat după Crăciun, pe 27 decembrie.

Va fi oricum un start întârziat, întrucât în Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Israel categoriile vulnerabile sunt deja imunizate în ritm alert cu serul Pfizer. Potrivit publicației Bloomberg, până în prezent au fost vaccinate 2 milioane de persoane.

De luni, în Statele Unite a început şi administrarea vaccinului realizat de compania Moderna. După ce Autoritatea Federală pentru Medicamente şi Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor au aprobat serul, producătorul american a început duminică să trimită spre toate colţurile ţării camioane pline cu aproape 6 milioane de doze.

Moncef Slaoui, medic: ”Va fi mai uşor să distribuim vaccinul Moderna pentru că nu are nevoie de temperaturi de stocare la fel de scăzute ca serul Pfizer”.

William Schaffner Profesor de boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt: ”Poate ajunge mai uşor în zone rurale, la spitale mai mici, departamente de sănătate locale. Asta în timp ce serul Pfizer va fi administrat în centre medicale mari. Vom avea aşadar două arme în luptă în acelaşi timp”.

Chiar dacă unii guvernatori se plâng că au primit până acum mai puţin doze decât sperau, experţii americani sunt mai îngrijoraţi de reticenţa oamenilor decât de ritmul aprovizionării.

Jerome Adams, medic: ”Dacă aţi avut reacţii alergice severe în trecut, consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră. Pentru toţi ceilalţi, vă asigur că nu sunt probleme. Efectele adverse apar foarte, foarte rar”.

Francis Collins, director al Institutului Național al Sănătății: ”Scepticismul a fost alimentat, cred, de sumedenia de zvonuri care circulă, poate şi de rapiditatea dezvoltării vaccinurilor. Vă pot garanta, ca unul implicat de un an acest proces, că singurele "scurtături" luate ţin de reducerea birocraţiei, a intervalurilor dintre paşii necesari. Rigoarea analizării acestor vaccinuri e fără precedent. Sincer să fiu, dacă nu vaccinam 80% dintre americani până la jumătatea anului 2021, există riscul ca pandemia să continue la nesfârşit”.

Pe de altă parte, medicii americani îi sfătuiesc să se vaccineze şi pe cei care au învins deja o dată COVID, ca măsură suplimentară de siguranţă.

Şi, mizând pe puterea de convingere a exemplului personal, preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, şi viitoarea Prima Doamnă, Jill, s-au vaccinat luni în faţa camerelor de luat vederi.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO