Noua tulpină de Sars-Cov-2 a rupt UK de restul lumii. UE analizează un răspuns coordonat

Ultima actualizare: 21-12-2020 19:42

Marea Britanie este ruptă de restul lumii din cauza noii tulpini de Sars-Cov-2. Considerată mult mai contagioasă, ea a fost deja detectată şi în alte ţări: Danemarca, Italia, Olanda ori Australia.

Liderii europeni analizează un răspuns coordonat față de "bolnavul Europei", după cum titra luni un ziar londonez. Printre măsurile discutate se numără testul PCR negativ ori carantina obligatorie la sosirea din Regat.

Situația a dus, luni-dimineaţă, la o depreciere de 2% a lirei sterline față de dolar, iar indicii bursei de la Londra au suferit corecții negative între 2 și 11 procente.

Noua tulpină Sars-Cov-2 a fost observată în special în Anglia, unde - potrivit ministrului sănătăţiii - este "scăpată de sub control".

Patrick Vallance, sef al progamului de sanatate: ”Noua tulpina nu doar că se răspândeşte mai rapid, dar a devenit varianta dominantă. Le bate pe toate celelalte în materie de viteză de transmitere”.

Detectată iniţial în septembrie, noua mutaţie era deja prezentă în noiembrie la un sfert din cazuri. Iar săptămâna trecută, era responsabilă de două treimi dintre infecţiile raportate în Londra.

Până că Uniunea Europeană să decidă un răspuns coordonat, majoritatea ţărilor de pe continent, au îngheţat traficul de persoane cu Marea Britanie, aerian, maritim şi feroviar. Cât s-a mai putut, unii s-au grăbit să se întoarcă în Regat.

Alţii s-au precipitat să plece.

Bărbat: ”Mă duc acasă, în Franţa, să-mi văd familia. Ştiu că nu dau dovadă de responsabilitate. Contrar a ceea ce fac eu acum, e bună decizia Franţei de a-şi închide graniţele. Nu vrem să fie şi mai rău decât e deja”.

Guvernul de la Paris le-a cerut francezilor aflaţi în Marea Britanie să se testeze, dacă vor să revină în Franţa.

Mutația afectează gena Spike, genă care modifică proteina cu același nume prin care virusul se atașează la receptorii ACE-2 din celulele umane, ceea ce poate crește capacitatea virusului de a se atașa și de a pătrunde în celule.

Viteza cu care guvernele europene au închis, rând pe rând, uşa Marii Britanii arată amploarea alarmei. Deşi, ne spun specialiştii, nu e nimic surprinzător că virusul se schimbă.

Specialist: "Virusurile au mutaţii. Virusurile au mutaţii tot timpul. Vor exista mereu variante."

Admiral Brett Giroir, secretar de stat: "Sunt peste 4.000 de mutaţii pe care le-am văzut până acum la acest virus şi care provoacă, în esenţă, Covid-19".

Până acum, nimic nu arată că noua tulpină a virusului ar provoca forme mai severe de COVID. Sau că ar fi rezistentă la vaccinurile anti-Covid.

Jerome Adams, specialist în sănătate: ”Nu înseamnă că e mai periculos. Nu ştim cu certitudine nici dacă într-adevăr e mai contagios. Poate doar s-a întâmplat ca aceasta anume tulpină să se răspândească la un eveniment devenit sursa masivă de contaminare”.

De la miezul nopţii, a fost sistat şi transportul de mărfuri dintre continent şi regat. Prin Dover nu mai trec nici maşini mici, nici camioane. Mii de vehicule au rămas blocate în Kent, pe autostrada M20. Dacă traficul nu se reia rapid, magazinele britanice riscă să rămână fără marfă.

Prin portul Dover trec anual 5 milioane de vehicule. Este principala poarta comercială dintre Europa continentala şi Marea Britanie. Închiderea portului ar putea avea un impact monumental asupra Marii Britanii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO