Românii cumpără de Sărbători de PATRU ORI mai multe alimente decât au nevoie
În preajma sărbătorilor, românii se înghesuie în magazine să își facă provizii, dar multe din alimentele cumpărate sfârșesc la gunoi.
În medie, aruncăm fiecare câte 16 kilograme de mâncare doar în decembrie. În încercarea de a potoli risipa, câteva sute de clujeni au învățat duminică cum să fie mai eficienți în bucătărie și să refolosească ce le rămâne în frigider. La eveniment a fost lansat și un ghid de consum.
Atunci când fructele sau legumele își schimbă culoarea sau forma nu înseamnă neapărat că s-au stricat. Multe dintre acestea pot fi folosite. Voluntarii Food Waste Combat au făcut la Cluj mai multe demonstrații culinare cu produse uitate prin frigider. De pildă, au reinterpretat un pesto clasic, iar din conopidă au făcut popcorn.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Voluntar: „Am folosit spanac, pătrunjel și mărar. Am adăugat nucă, parmezan, pesmet și sucul unei lămâi.”
Reporter: „Verdețurile care ne rămân în frigider pot fi reutilizate?”
Voluntar: „Exact, inclusiv cozile de la morcovi sau ridichi."
Voluntar: „Preparăm conopidă crudă. O desprindem bucățele, punem sare, oregano, piper, busuioc, fiecare după gust, punem un pic de ulei, punem fulgi de drojdie inactivă, asta în varianta de post, în celălalt punem și parmezan. Popcorn raw-vegan."
Participant: „Ne aduce cumva în atenție lucruri care nu știam, adică cum putem folosi conopida în mod neașteptat sau frunze puse într-un blender."
De sărbători, când oricum cumpărăm fără limite, sunt în pericol să ajungă la tomberon mult mai multe alimente.
Camelia Gui, coordonator Food Waste Combat: „De sărbători tindem să cumpărăm cam de patru ori mai mult. Există niște lucruri simple, să mergem cu liste de cumpărături verificate, vin oaspeții, nu vin, cel mai probabil vin cu burțile pline. Putem face budincă de cozonaci, salam de biscuit clasic din resturile de prăjituri, multe lucruri din pâine, să o transformăm în pesmeți."
Potrivit unui raport al Centrului Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, un român aruncă 129 de kilograme de alimente într-un an. În total, pe zi, în întreaga țară, sunt risipite 6.000 de tone de alimente. Suntem pe locul nouă în Europa la acest capitol. Asta deși avem o lege care ar trebui să combată tocmai risipa alimentară.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!