Românii cumpără de Sărbători de PATRU ORI mai multe alimente decât au nevoie

×
Codul embed a fost copiat

În preajma sărbătorilor, românii se înghesuie în magazine să își facă provizii, dar multe din alimentele cumpărate sfârșesc la gunoi.

În medie, aruncăm fiecare câte 16 kilograme de mâncare doar în decembrie. În încercarea de a potoli risipa, câteva sute de clujeni au învățat duminică cum să fie mai eficienți în bucătărie și să refolosească ce le rămâne în frigider. La eveniment a fost lansat și un ghid de consum.

Atunci când fructele sau legumele își schimbă culoarea sau forma nu înseamnă neapărat că s-au stricat. Multe dintre acestea pot fi folosite. Voluntarii Food Waste Combat au făcut la Cluj mai multe demonstrații culinare cu produse uitate prin frigider. De pildă, au reinterpretat un pesto clasic, iar din conopidă au făcut popcorn.

Voluntar: „Am folosit spanac, pătrunjel și mărar. Am adăugat nucă, parmezan, pesmet și sucul unei lămâi.”

Reporter: „Verdețurile care ne rămân în frigider pot fi reutilizate?”

Citește și
risipa alimente
În timp ce în unele ţări miliarde de oameni suferă de foame, noi aruncăm tone la gunoi

Voluntar: „Exact, inclusiv cozile de la morcovi sau ridichi."

Voluntar: „Preparăm conopidă crudă. O desprindem bucățele, punem sare, oregano, piper, busuioc, fiecare după gust, punem un pic de ulei, punem fulgi de drojdie inactivă, asta în varianta de post, în celălalt punem și parmezan. Popcorn raw-vegan."

Participant: „Ne aduce cumva în atenție lucruri care nu știam, adică cum putem folosi conopida în mod neașteptat sau frunze puse într-un blender."

De sărbători, când oricum cumpărăm fără limite, sunt în pericol să ajungă la tomberon mult mai multe alimente.

Camelia Gui, coordonator Food Waste Combat: „De sărbători tindem să cumpărăm cam de patru ori mai mult. Există niște lucruri simple, să mergem cu liste de cumpărături verificate, vin oaspeții, nu vin, cel mai probabil vin cu burțile pline. Putem face budincă de cozonaci, salam de biscuit clasic din resturile de prăjituri, multe lucruri din pâine, să o transformăm în pesmeți."

Potrivit unui raport al Centrului Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, un român aruncă 129 de kilograme de alimente într-un an. În total, pe zi, în întreaga țară, sunt risipite 6.000 de tone de alimente. Suntem pe locul nouă în Europa la acest capitol. Asta deși avem o lege care ar trebui să combată tocmai risipa alimentară.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Cum vor doi tineri să reducă risipa alimentară. Vand painea rămasă de peste zi
Cum vor doi tineri să reducă risipa alimentară. Vand painea rămasă de peste zi

Cu doar o bicicletă şi o aplicaţie pe telefonul mobil, 2 japonezi vor să reducă risipa alimentară.

În timp ce în unele ţări miliarde de oameni suferă de foame, noi aruncăm tone la gunoi
În timp ce în unele ţări miliarde de oameni suferă de foame, noi aruncăm tone la gunoi

Tone de mâncare ajung zilnic la gunoi, în lumea întreagă, pentru ca adesea cheltuim nechibzuit banii când cumparam alimente. Asta, în timp ce în unele ţări, miliarde de oameni suferă de foame.

Au umplut frigiderul cu mâncare de 1.000 de lei. Cât au aruncat din ea după Crăciun
Au umplut frigiderul cu mâncare de 1.000 de lei. Cât au aruncat din ea după Crăciun

Sarmale, cârnaţi, friptură, salată de boeuf, piftie, cozonaci - sunt cuvinte pe care acum abia le pronunţăm, nici vorbă să ne aşezăm din nou la masă.

Românii aruncă 6.000 de tone de mâncare PE ZI. Soluţia găsită de câţiva tineri din Cluj
Românii aruncă 6.000 de tone de mâncare PE ZI. Soluţia găsită de câţiva tineri din Cluj

Un român arunca într-un an la gunoi tot atâta mâncare cât consumă: în medie, 129 de kilograme. Cifrele alarmante i-au făcut pe câţiva tineri din Cluj să deschidă o bancă de alimente,

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.