Românii care nu gătesc pentru Paște cumpără preparatele de la fermieri. Prețurile pentru un coș

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Deşi ortodocşii sunt încă în plin post şi mai au de aşteptat 10 zile până la Paste, mirosul mâncărurilor de sărbătoare învăluie întreaga ţara.

Românii pregătesc pachete pentru cei dragi, plecaţi în străinătate. Gospodinele care nu au timp să gătească apelează la proprietarii de ferme şi carmangerii, care prepară fripturi, cârnaţi, şuncă, drob sau slănină la comandă.

Pe uliţele din Mijlocenii Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, pachetele cu şuncă, drob, brânzeturi şi nelipsiţii cârnaţi sunt duse cu roaba până la autocar. De acolo, iau drumul Spaniei.

"Am 2 copii în Quintanar, o fată şi un băiat, au câte 2 copii şi ei. Ouă, ţuica, carne, nişte salam, dinastea de-a casei, turte de paşte că acolo nu sunt."

"- La copii, toţi sunt acolo, toată familia.
- Ce le-aţi pus în pachete?
- Carne, cârnaţi, ce trebuie
- Ele au cerut sau aţi pus dv?
- Numai eu, ajunge să nu ştie.
- E surpriză?
- Da!

"Am trimis vin, ouă, brânza, urdă, slănină şi alte mărunţişuri, cârnaţi, carne la fată în Spania. Îi e dor de România şi de casă şi de pământ şi de pietre."

Greu ca piatră trebuie să fie şi pachetul trimis de acasă. Însă cum nu toate gospodinele au timp să gătească atât de mult, sunt şi familii care cumpără totul de-a gata.

Iustin Tara, reprezentant fermă: "Avem un coş pregătit pentru o familie cu 5 membri. Șuncă afumată, cârnaţi de casă afumaţi din carne de mangaliţa, muşchiuleţ, cotlet, jambon care se fierbe pentru a fi consumat la masa de Paşte."

Un astfel de coş costă între 250 şi 500 de lei. Gospodarii de la această fermă cresc doar porci şi găini. Nici urmă de miel, dar cumpără de la alţi fermieri special ca să facă drob.

Ing. Ioan Tătăran, proprietar fermă: "Comenzile au început de la începutul acestei săptămâni. Am început să livrăm atât în ţara cât şi în străinătate. În primul rând se cere jambonul de porc, întreg ori tăiat şi legat, cârnaţi afumat, drob de miel, sunculiță ardelenească."

Într-o carmangerie din Cluj, vedetele acestor sărbători sunt culmea muşchiul ţigănesc şi slănină.

Client: "De obicei le folosim noi, dar acum fiind în preajma sărbătorilor trimitem în Germania la veri, la copii şi aşa mai departe. Nu mai avem timp să le facem acasă şi de aceea le comand."

Aici, un pachet cu bunătăţi costă aproximativ 150 de lei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO