Românii aruncă 6.000 de tone de mâncare PE ZI. Soluţia găsită de câţiva tineri din Cluj
Un român arunca într-un an la gunoi tot atâta mâncare cât consumă: în medie, 129 de kilograme. Cifrele alarmante i-au făcut pe câţiva tineri din Cluj să deschidă o bancă de alimente,
Aici magazinele şi producătorii donează periodic mâncare, ce ajunge apoi la oamenii necăjiţi. Sociologii spun că acumularea în exces vine şi din faptul că o mare parte a populaţiei trăieşte încă în subconştient cu lipsurile din comunism.
Bianca şi Cosmin spun că adesea cumpăra mai mult decât ar avea nevoie. Şi aruncă o dată la câteva zile o treime din alimentele care expira şi pe care nici nu au apucat să le consume. Uneori, este voba de o cantitate care ar fi putut hrăni, timp de două zile, o familie săracă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Mergem la cumpărături înfometaţi, care e principala cauză a faptului că cumpărăm prea multe de poftă şi aruncăm multe chestii. Aruncăm alimente perisabile, lapte în primul rând, din impuls le cumpărăm."
Potrivit unui studiu făcut de FoodWaste România, românii arunca 6.000 de tone de alimente pe zi. Pe primul loc se afla mâncarea gătită, fructele şi legumele. În aceste condiţii, ţara noastră se afla pe locul 9 în Europa la risipă alimentară. Iar românii sunt departe de a-şi tempera focul cumpărăturilor, spun specialiştii.
Petru Iluț, sociolog: "El are ca fundal probabil şi privaţiuni alimentare din trecut, dar are la bază şi un impuls biologic de a avea un anumit depozit de alimente şi în consecinţă te duci de la magazin cu portbagajul plin."
Singurul remediu pentru acest sindrom, potrivit sociologilor, ar fi o educaţie timpurie în familie.
În timp ce noi aruncăm în neştire, alţii s-au gândit cum să combată risipă alimentară şi să creeze bănci pentru alimente. În acest moment în România mai multe supermarketuri, hipermarketuri şi producători donează marfa aflată în prag de expirare. Aceasta ajunge acolo unde este nevoie.
Gabriel Sescu, reprezentantul unei bănci de alimente: "Au produs, de exemplu dulciuri pentru Crăciun, produsele sunt în termen şi nu le mai consuma nimeni, şi devin un surplus şi soluţia este că imediat să doneze."
La această asociaţie din Cluj trăiesc 11 copii proveniţi din familii sărace. Ei au primit de la banca de alimente produse proaspete.
"De fiecare dată când primesc ceva mulţumesc şi se roagă şi în rugăciunile lor mulţumesc că au primit diferite daruri”, spune o angajată a băncii de alimente.
În Europa, ajutate şi de legislaţie, astfel de bănci, împreună cu marii producători, au salvat de la foamete mii de oameni. La noi, legea risipei alimentare, prin care marile magazine ar fi fost obligate să doneze alimentele aflate aproape de expirare a fost amânată, din nou, până anul viitor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, saracie, foame, mancare, alimente, banca, pierderi, alimentatie, frigider, risipă,
Dată publicare:
30-10-2018 19:09