Românii aruncă 6.000 de tone de mâncare PE ZI. Soluţia găsită de câţiva tineri din Cluj

Ultimul update: Marti 30 Octombrie 2018 20:08
Data publicarii: Marti 30 Octombrie 2018 19:09
Categorie: Social

Un român arunca într-un an la gunoi tot atâta mâncare cât consumă: în medie, 129 de kilograme. Cifrele alarmante i-au făcut pe câţiva tineri din Cluj să deschidă o bancă de alimente,

Aici magazinele şi producătorii donează periodic mâncare, ce ajunge apoi la oamenii necăjiţi. Sociologii spun că acumularea în exces vine şi din faptul că o mare parte a populaţiei trăieşte încă în subconştient cu lipsurile din comunism.

Bianca şi Cosmin spun că adesea cumpăra mai mult decât ar avea nevoie. Şi aruncă o dată la câteva zile o treime din alimentele care expira şi pe care nici nu au apucat să le consume. Uneori, este voba de o cantitate care ar fi putut hrăni, timp de două zile, o familie săracă.

"Mergem la cumpărături înfometaţi, care e principala cauză a faptului că cumpărăm prea multe de poftă şi aruncăm multe chestii. Aruncăm alimente perisabile, lapte în primul rând, din impuls le cumpărăm."

Potrivit unui studiu făcut de FoodWaste România, românii arunca 6.000 de tone de alimente pe zi. Pe primul loc se afla mâncarea gătită, fructele şi legumele. În aceste condiţii, ţara noastră se afla pe locul 9 în Europa la risipă alimentară. Iar românii sunt departe de a-şi tempera focul cumpărăturilor, spun specialiştii.

Petru Iluț, sociolog: "El are ca fundal probabil şi privaţiuni alimentare din trecut, dar are la bază şi un impuls biologic de a avea un anumit depozit de alimente şi în consecinţă te duci de la magazin cu portbagajul plin."

Singurul remediu pentru acest sindrom, potrivit sociologilor, ar fi o educaţie timpurie în familie.

În timp ce noi aruncăm în neştire, alţii s-au gândit cum să combată risipă alimentară şi să creeze bănci pentru alimente. În acest moment în România mai multe supermarketuri, hipermarketuri şi producători donează marfa aflată în prag de expirare. Aceasta ajunge acolo unde este nevoie.

Gabriel Sescu, reprezentantul unei bănci de alimente: "Au produs, de exemplu dulciuri pentru Crăciun, produsele sunt în termen şi nu le mai consuma nimeni, şi devin un surplus şi soluţia este că imediat să doneze."

La această asociaţie din Cluj trăiesc 11 copii proveniţi din familii sărace. Ei au primit de la banca de alimente produse proaspete.

"De fiecare dată când primesc ceva mulţumesc şi se roagă şi în rugăciunile lor mulţumesc că au primit diferite daruri”, spune o angajată a băncii de alimente.

În Europa, ajutate şi de legislaţie, astfel de bănci, împreună cu marii producători, au salvat de la foamete mii de oameni. La noi, legea risipei alimentare, prin care marile magazine ar fi fost obligate să doneze alimentele aflate aproape de expirare a fost amânată, din nou, până anul viitor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Riscurile la care se expun românii care mănâncă margarină dimineața. Aleșii vor să ia măsuri
Riscurile la care se expun românii care mănâncă margarină dimineața. Aleșii vor să ia măsuri
VIDEO PROTVPLUS.RO
manualul unic
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Accident
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei