Romanii aduna ciuperci si catina pentru export. Castiga 1.000 de euro lunar
Cine munceste nu moare de foame chiar daca a venit criza peste noi, spun romanii care aduna si 1.000 de euro pe luna, din ciuperci sau catina. Trudesc o zi intreaga, iar seara nu-si mai simt spatele si mainile, dar sunt multumiti.
Au ce le pune pe masa copiiilor. Nici proprietarii centrelor de achizitii nu se plang. Exporta tone de bureti si catina, in Italia, Austria sau Germania.
Cum vine vara, zeci de familii din Salaj sau Bihor isi amplaseaza corturile in comuna Marisel din Cluj. Impreuna cu copiii, strabat zilnic toate vaile si dealurile din zona in cautare de ciuperci pe care le vand apoi la centrele de colectare. Iau pe un kilogram intre 10 si 20 de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Impinsi de nevoi, culegatorii au cutreiarat padurile in numar mai mare decat anul trecut. Centrele de colectare aduna, in medie, o tona si jumatate de ciuperci pe luna.
Culegatorii vor ramane in corturi pana la iarna, mai ales ca dupa sezonul ciupercilor urmeaza cel al merisoarelor si maceselor.
In Prahova, sute de oameni culeg acum catina. E greu sa smulga bobitele mici si portocalii dintre ghimpii mari ai arbustului dar la sfarsitul unei zile pot castiga 25 de lei.
Fructele adunate cu migala contin de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele. Sunt folosite in industria farmaceutica, alimentara si cea cosmetica.
Din pacate, mai putin la noi in tara. In schimb, nemtii sunt extrem de interesati si anul acesta vor 100 de tone de catina numai de la Directia Silvica Prahova.