Romanii aduna ciuperci si catina pentru export. Castiga 1.000 de euro lunar


Ultimul update: Marti 24 Iulie 2012 04:55
Data publicarii: Vineri 20 August 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Cine munceste nu moare de foame chiar daca a venit criza peste noi, spun romanii care aduna si 1.000 de euro pe luna, din ciuperci sau catina. Trudesc o zi intreaga, iar seara nu-si mai simt spatele si mainile, dar sunt multumiti.

Au ce le pune pe masa copiiilor. Nici proprietarii centrelor de achizitii nu se plang. Exporta tone de bureti si catina, in Italia, Austria sau Germania.

Cum vine vara, zeci de familii din Salaj sau Bihor isi amplaseaza corturile in comuna Marisel din Cluj. Impreuna cu copiii, strabat zilnic toate vaile si dealurile din zona in cautare de ciuperci pe care le vand apoi la centrele de colectare. Iau pe un kilogram intre 10 si 20 de lei.

Impinsi de nevoi, culegatorii au cutreiarat padurile in numar mai mare decat anul trecut. Centrele de colectare aduna, in medie, o tona si jumatate de ciuperci pe luna.

Culegatorii vor ramane in corturi pana la iarna, mai ales ca dupa sezonul ciupercilor urmeaza cel al merisoarelor si maceselor.

In Prahova, sute de oameni culeg acum catina. E greu sa smulga bobitele mici si portocalii dintre ghimpii mari ai arbustului dar la sfarsitul unei zile pot castiga 25 de lei.

Fructele adunate cu migala contin de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele. Sunt folosite in industria farmaceutica, alimentara si cea cosmetica.

Din pacate, mai putin la noi in tara. In schimb, nemtii sunt extrem de interesati si anul acesta vor 100 de tone de catina numai de la Directia Silvica Prahova.

Cum isi petrec concediul romanii din afara? Isi rezolva problemele in tara
Cum muncesc senatorii romani: pauze peste pauze!
Platim mai mult decat trebuie!Muncim 30 de ani si primim pensie doar 18 ani
VIDEO PROTVPLUS.RO