Romania este campioana europeana la saracie. Surpriza de pe locul II al clasamentului
Tara noastra are cel mai mare procent de persoane nevoiase din UE, iar acesta a crescut anul trecut. Aceasta este concluzia oficiala, care rezulta din cele mai recente statistici europene
Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata saraciei relative, cu un procent de 25,4%, au aratat, marti, oficialii Institutului National de Statistica (INS), citand datele Eurostat pe anul 2013. Potrivit documentului, fata de anul precedent procentul celor aflati in situatia de „saracie relativa” a crescut cu 3 puncte procentuale. „Saracia relativa” este definita ca procentul persoanelor care au un venit disponibil pe adult mai mic de 60% din media veniturilor din acea tara.
Pe locul al doilea in acest clasament este Spania cu 22,2% iar pe al treilea - Bulgaria, cu 21,8%. Cel mai scazut nivel al ratei saraciei relative este in Cehia, acolo procentul fiind de 9,7%. De asemenea, un procent scazut se inregistreaza si in Olanda, respectiv 11,6%, si Danemarca -11,9%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit INS, in Romania sunt 8,5 milioane persoane in risc de saracie sau excluziune sociala. "Rata saraciei, ca atare, are in jur de 2,5 milioane persoane (in Romania n.r.). Daca ne uitam cati sunt cei care sufera si de risc de saracie, dar si de deprivare materiala severa vedem ca avem 2,2 milioane persoane care sunt mult mai sarace, dar sunt si deprivate sever din punct de vedere material. Sunt in jur de 157.000 de persoane care sufera de deprivare materiala severa si traiesc si in gospodarii cu intensitate redusa a muncii. Mai sunt 145.000 de persoane care sunt expuse riscului de saracie si traiesc in gospodarii cu intensitate redusa de munca, dar exista aproximativ jumatate de milion de persoane care sufera de saracie, deprivare materiala severa, si traiesc in gospodarii cu intensitate redusa a muncii", a declarat pentrtu Agerpres, Silvia Pisica, director general in cadrul Institutului National de Statistica.
„In ceea ce priveste raportul inegalitatii S80/S20 (de cate ori sunt mai mari veniturile persoanelor cele mai bogate fata de veniturile persoanelor cele mai sarace in cadrul unei distributii dupa venit n.r.) in 2013 constatam ca Romania ramane pe primul loc, cu o diferenta de sase ori intre cele doua categorii de venituri. Inseamna ca la veniturile persoanelor mai bogate fata de cele mai sarace ne aflam intr-o situatie critica", a declarat expertul INS Ana Maria Ciuhu.
Conform datelor publicate de Eurostat, aproximativ 40,2% din populatia Romaniei era expusa in 2014 riscului de saracie si excludere sociala, situatie care a plasat-o pe primul loc in Uniunea Europeana, in conditiile in care, la nivelul UE, 122 de milioane de persoane, sau 24,4% din populatie, se aflau in aceasta situatie.
Daca in UE o persoana din patru este expusa riscului de saracie si excludere sociala, in trei state membre mai mult de o treime din populatie este expusa acestui risc: Romania (40,2%), Bulgaria (40,1%) si Grecia (36%). La polul opus, cel mai mic risc se inregistreaza in Cehia (14,8%), Suedia (16,9%), Olanda (17,1%), Finlanda (17,3%) si Danemarca (17,8%). Cu toate acestea, Romania se situeaza printre statele membre UE care, intre 2008 si 2014, au realizat cele mai mari progrese in privinta reducerii riscului de saracie si excludere sociala, in conditiile in care acest risc a scazut cu patru puncte procentuale, o reducere mai mare la nivelul Uniunii, de 5,8 puncte procentuale, fiind inregistrata doar in Polonia.
Sursa: Agerpres
Etichete: INS, ue, saracie, venituri, eurostat, statistici, risc, bogati,
Dată publicare:
27-10-2015 14:45