Solutia prin care elevii saraci din Romania ar putea avea sansa la un viitor mai bun. Cum ar putea primi 500 de lei lunar
Intr-o Romanie a carei Constitutie garanteaza dreptul la invatatura, mii de destine sunt mutilate de saracie. In special copiii de la sate abandoneaza scoala, fortati de neputinta familiilor.
Cativa parlamentari cauta solutii pentru aceasta situatie dramatica. Au gandit o lege prin care statul sa ii ajute pe elevii fara posibilitati sa mearga la liceu sau macar la o scoala profesionala.
Conditia este sa aiba macar 7.50 media generala. Campania Stirilor ProTV, "Fara carte, fara viitor!", v-a dezvaluit multe asemenea povesti tulburatoare.
Magdalena, eleva in clasa a VII-a, Vaslui: "Eu am mancat azi un corn si cu lapte. Lunea nu vine masina cu pachete."
Saracia este, poate, cel mai mare dusman al invatamantului romanesc. Iar realitatea crunta arata ca avem in jur de 300.000 de analfabeti. Magdalena din Dragesti, judetul Vaslui, nu a vrut sa isi accepte soarta si prin vointa ei a impresionat.
Magdalena, eleva: "Eu m-am dus la scoala, chiar daca aveam papucii rupti. Nu mi-a spus mama nimic, dar constientizez eu ca trebuie sa ma duc la scoala."
O sansa pentru Magdalena, dar si pentru altii ca ea ar fi un ajutor din partea statului. Mai multi parlamentari au propus o lege care sa ii ajute pe tinerii de la tara cu 500 de lei lunar pentru cazare si hrana si cu inca 900 de lei, semestrial, pentru rechizite si imbracaminte.
Florentin Gust, deputat: "Am incercat sa creez posibilitatea oricarui tanar din mediu rural, o sansa egala, sa poata sa vina sa isi faca liceul sau scoala profesionala in mediul urban."
Nu orice elev poate beneficia de banii pentru liceu, spun initiatorii. Copilul trebuie sa aiba media generala peste 7.50 pentru a obtine bursa. De asemenea, familia din care provine nu poate avea un venit lunar pe persoana mai mare de 500 de lei si nici mai mult de trei hectare de pamant agricol.
In momentul de fata, Romania aloca 4,1% din PIB pentru invatamant. Si asta in conditiile in care Legea educatiei din 2011 prevede minimum 6 procente. Nu e de mirare, asadar, ca 40% din elevii de 15 ani din Romania abia stiu sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca, asa cum arata cel mai recent studiu PISA.