Copiii din centrele de plasament, condamnati la saracie dupa majorat. "Tu mai mult de ajutor de bucatar nu ai sa fii"
Parasiti de parinti, copiii din centrele de plasament sunt condamnati, in marea lor majoritate, sa poarte traumele copilariei toata viata. Ajunsi oameni in toata firea nu reusesc sa-si gaseasca o slujba stabila, ori sa-si intemeieze o familie fericita.
O fundatie din Iasi, care se ocupa de orientarea in viata a tinerilor ce ies din casele de copii, sustine ca doar un procent foarte mic reuseste sa-si gaseasca drumul in viata. Ceilalti ajung, in general, pe strada. Iar autoritatile nu mai depun niciun efort sa se ocupe de aceste suflete, dupa majorat.
Gianina si Vasilica nu au reusit sa se descurce in niciun fel dupa ce au parasit centrul de plasament. Tanara de 27 de ani are deja trei copii, dati in grija statului, este iar insarcinata, in luna a saptea, si doarme cu partenerul ei de viata sub un pod. Milosi, oamenii ii mai dau cate ceva de mancare Cu un handicap la picior, Gianina spune ca nu s-a putut angaja nicaieri:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Te ajuta cat esti in centru, atat. Te ajuta cu mancare, haine, atat”, povesteste Gianina. “Eu am fost la scari si m-a refuzat ca a zis ca nu pot sa ridic sacul si i-am zis ca am defect picior si nu mana. Si nu m-a angajat. Nu a vrut, m-am mai dus la cateva joburi si apoi m-am descurajat. Si am ramas pe strada".
Gianina spala hainele ei si ale copiilor pe unde apuca si, ca sa supravietuiasca, toti cersesc in parcarile unor supermarketuri. Si nu sunt singurii. Anual zeci de copii parasesc sistemul de plasament. Dintre ei, foarte putini reusesc sa-si intemeieze o familie ori sa-si gaseasca o slujba stabila. Reprezentantii fundatiei spun ca din cei 2.000 de tineri pe care i-au consiliat, doar cinci s-au descurcat bine in viata.
Un destin impresionant are Ionut: a fost parasit intr-un tren, pe cand era un bebelus. L-a luat un strain si l-a crescut cativa ani. Insa l-a batut pana i-a rupt picioarele si Ionut a ajuns in spital. De acolo, intr-un centru de plasament. Cu greu a reusit sa-si gaseasca un rost, ajutat de o femeie cu suflet mare, care l-a botezat la 12 ani si l-a sustinut in scoala. Elev foarte bun, Ionut a terminat informatica, are un master si un serviciu bine platit in domeniu.
"Am avut noroc ca eram frumusel, am avut o stea norocoasa si au incercat multi sa ma adopte”, spune Ionut. “Dumnezeu m-a ajutat. Angajatii centrului imi ziceau ca tu mai mult de ajutor bucatar nu ai sa fii”.
Incurajat si de sotia lui, medic, Ionut ar vrea acum sa ii ajute si pe altii, insa nu gaseste sprijin in aceste actiuni de consiliere.
In Iasi sunt acum peste 1.200 de copii si tineri in centrele de plasament. Alti 700 sunt in asistenta maternala. Statisticile arata ca tinerii crescuti in sistemul de asistenta maternala au mult mai multe sanse de a reusi in viata, pentru ca au crescut langa modele parintesti.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, orfani, elevi, majorat, centru plasament, asistenti maternali,
Dată publicare:
02-08-2015 18:40