Peste jumatate din tinerii romani inca locuiesc cu parintii. Avertismentul psihologilor pentru cei care se "desprind" tarziu
60% dintre tinerii romani locuiesc impreuna cu parintii. Procentul, peste media europeana, se explica prin saracie, in primul rand, dar si prin comoditatea celor care, ajunsi chiar si la 30 de ani, prefera sa nu se desprinda de traiul caldut de acasa.
Studiul realizat de Ministerul Muncii ii vizeaza pe tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani. Ce-i drept, nici piata muncii nu-i ajuta. Sunt putine slujbele din care sa castige suficient ca sa-si inchirieze o locuinta sau sa-si cumpere una.
La 21 de ani, prezentul este fara griji pentru Ruxandra si nici viitorul nu se arata rau. S-a inscris la un internship, face un master in design vestimentar si lucreaza la prima ei colectie. Pare o tanara independenta, cu o singura exceptie. Nu castiga deocamdata niciun leu. Singura ei sursa de bani este mama.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ruxandra Marin: "E mai usor sa stai cu parintii, e mai comod. Nu am bani de chirie. Nu prea reusesc sa strang sunt foarte cheltuitoare. Imi cheltui banii pe haine in principal si cand ies in oras. Ceea ce se intampla des."
Inca din prima zi de viata parintii sunt pentru copii o plasa de siguranta. Pe la 18 ani unii reusesc sa faca primul salt, fara ajutor. Altii, cea mai mare parte de altfel, 60% dintre ei, mai stau in casele in care au crescut, cativa ani buni, chiar si dupa ce au terminat o facultate sau un master. Motivul? Salariile pentru tinerii fara experienta sunt mici, chiriile mari, iar viata pe cont propriu destul de scumpa.
Nici cei care muncesc nu se pot imbogati. Avem cel mai ridicat nivel de saracie la nivelul tinerilor intre 18 si 24 de ani, potrivit studiului realizat de Ministerul Muncii.
Laura, se numara printre cei cu salariu, insa nu suficient de mare ca sa se desprinda de acasa.
"Deja am 24 de ani si e cazul. Exista ciondaneli evident. De ce nu ai facut aia, cum e aia, du-te acolo, du-te si ia cumparaturile, ajuta-ma cu chestia asta si poate nu am chef sa fac", spune tanara.
Atentie insa, cei care nu reusesc sa se desprinda de parinti devin oameni ezitanti.
Mihaela Sahlean, psiholog: "Nu exista un buton pentru independenta. Independenta se cladeste si cu ajutorul parintilor. Este o iluzie ca iti poate fi foarte usor. Totul se poate intoarce impotriva ta. Nu mai capeti abilitati de a rezolva, de a face tu lucruri."
Atat fetele cat si baietii care stau prea mult cu parintii, pot ramane imaturi, spun psihologii si nu mai sunt capabili sa ia vreodata decizii importante in viata lor.