Romania are doar trei produse traditionale recunoscute la nivel european. Care sunt cele de pe lista de asteptare
In timp ce alte tari au zeci de produse recunoscute la nivel european, noi avem doar trei: magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu si Telemeaua de Ibanesti. Altele sunt pe lista de asteptare.
Producatorii se lupta sa cucereasca Europa cu ele. Primesc recunoastere si implicit mai multi bani. Puteti gusta o parte din aceste produse traditionale daca ajungeti in weekend la un targ organizat in centrul Capitalei.
Noi suntem mandri de bunatatile traditionale, strainii se dau in vant dupa ele, dar in Europa am omologat doar 3: Magiunul de Topoloveni si Salamul de Sibiu care sunt produse cu indicatie geografica protejata si Telemeaua de Ibanesti, omologata DOP sau cu Denumire de Origine Protejata.
Care e diferenta dintre ele?
Teodor Mihalcea, secretar de stat Ministerul Agricuturii si Dezvoltarii Rurale: "Aceste produse cu denumirea IGP reprezinta produse care provin dintr-un anumit areal. Diferenta este ca produsele DOP sunt fabricate din materie locala care reprezinta arealul respectiv sau din animale din zona respectiva. Hrana animalelor trebuie sa fie de cel putin 51% din acel areal."
Localnicii din comuna Ibanesti, judetul Mures, au gasit reteta perfecta pentru savoarea singurului produs din Romania care a primit denumirea de origine protejata la nivel european. Telemeaua de Ibanesti este tinuta in apa unei fantani sarate din comuna Orsova, ceea ce ii da un gust dulce acrisor, o face cremoasa si untoasa.
Alte tari au zeci de produse omologate. Croatia se mandreste cu 13, printre care "Zagorski puran" un curcan din rasa croata Zagorje. Si vecinii ungari stau bine. Au 14 produse inregistrate, iar Slovacia 15.
Noi acum luptam ca Novacul Afumat din Tara Barsei, Cascavalul de Saveni si Carnatul de Plescoi sa ne reprezinte in Europa.
Celebra branza de burduf in coaja de brad urmeaza sa primeasca atestarea europeana de protectie. Unii producatori nu stiu deocamdata ce beneficii le aduc aceste atestari.
Romania are in acest moment peste 450 de produse atestate traditional. Doar cei care le inregistreaza mai au dreptul sa le produca, iar vanzarile au crescut si cu 25%.
Toate aceste produse pot fi gustate in acest weekend in curtea Ministerului Agriculturii din Capitala.