Produsele traditionale iau drumul strainatatii. Turistii care au vizitat Romania, indragostiti de bunatatile de la noi
Turistii straini care ne-au vizitat tara s-au intors la casele lor cu amintirea peisajelor de basm, a oamenilor calzi si ospitalieri, dar si cu gustul unor bunatati romanesti.
Multi dintre ei au pastrat legatura cu gazdele din pensiunile la care au stat, iar acum, inainte de sarbatori, le comanda cosuri pline cu produse traditionale, sa ii rasfete si pe altii si sa ne duca faima.
Nu e strain care sa calce prin Maramures si sa nu indrageasca vestita palinca, ori magiunul fiert la foc de fag. Acum, in prag de Craciun, comenzile curg.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Toate dulceturile care se fac aici in Maramures, mare parte dintre ele merg in Berlin, in Franta, in Italia. Acum pregatim un cos pentru o familie din Berlin. Punem o stergura si 5-6 borcane de dulceata, miere si siropuri. Aici avem sirop de merisor, marea problema este cererea, nu putem face fata comenzilor", spune Daniel Les, proprietar de pensiune.
Slanina de casa, zacusca, faina de malai pentru mamaliga, branza de oaie si carnatii afumati care iti lasa gura apa, iau zilele acestea drumul Europei.
"Foarte important e si ambalajul. O stergura tesuta manual de la noi din zona si fiecare borcanel se aseaza in cos cu grija si vin ambalate in fan fiecare", spun localnicii.
Proprietarii de pensiuni sunt bucurosi ca strainii le golesc camarile.
"Tot ce vedeti este fabricat la noi in casa dupa retete de la bunica. Italienii, nemtii sunt cei care au plecat de la noi, obisnuiti cu produsul de la mama de acasa, s-au intors dupa produse", spune Aurica Petrusca, administrator de pensiune.
Si Doamna Rodica din Apuseni roboteste de zor.
"Acum pregatesc un pachet pentru cineva din Germania care au fost cazati la noi in pensiune, le-au placut foarte mult dulceturile de la noi si au insistat sa le fac un pachet. Sunt clienti care vin de 5 ani de zile la pensiune la noi si in fiecare an de sarbatori le fac pachete si le trimit", spune femeia.
Multe dintre solicitari sunt de la noi din tara. Doamna Gina din Ploiesti abia asteapta sa mearga la posta.
Un borcan cu dulceata costa in jur de 10,12 lei, iar unul de muraturi 15.