Roboții ajung și în agricultura din România. Noutățile prezentate la târgul Indagra


Ultimul update: Duminica 03 Noiembrie 2019 19:51
Data publicarii: Duminica 03 Noiembrie 2019 19:22
Categorie: Stiri Sociale

Roboții ajung și în agricultură și zootehnie și le ușurează munca fermierilor, care găsesc tot mai greu personal.

La Indagra, cel mai mare târg pentru agricultori, organizat în capitală, vizitatorii au fost interesați de echipamentele care vor înlocui oamenii, dar au studiat și tractoare, utilaje, hale de producție și plante exotice

Pavilioanele și aleile de la Romexpo au fost pline de oameni interesați de tot ce este nou în industria agro-alimentară. La standurile cu pomi fructiferi și arbuști de grădina, au admirat soiuri exotice cum ar fi kiwi, rodii sau măslini, care prind rod și la noi.

Marius Roman, pepinierele Roman: "Trebuie să fie protejate pe timpul iernii și să le plantăm în zone protejate de vânt. Se folosesc resturi vegetale cu care se acoperă plantă și se infolieaza. Nu sunt probleme, sunt specii care rezistă până la minus 15, minus 16 grade."

Fermierii au făcut cunoștință cu roboții. Unul, de pildă, face curat în fermele de animale, unde nivelul de toxicitate e ridicat.

Mihai Rognean, general manager: "Apar boli de plămâni, ale ochilor, chiar și cu echipamente de protecție. Se programează, el învață programele de curățare a podelelor a tavanelor prin senzori electromagnetici pe fiecare boxă.

Robotul va face singur curățenie după ce a memorat spațiul în care sunt crescute animalele. Funționează pe baterii și are o autonomie de 30 de ore.

Fermier: "Taxe scumpe, medicamente scumpe, iar forța de muncă e foarte puțină, nu găsim. Mulțumim parlamentarilor că au încurajat ajutorul social. Mi-a spus: decât un salam la soare, mai bine un covrig la umbră."

Alți roboți le sar în ajutor gospodinelor. O linie automată spală legumele, le taie și le transformă în zacuscă. Pe lângă roboți, vizitatorii au fost interesați și de mâncare.

Specialiștii spun că agricultura rămâne pe mâini bune, atât timp cât există oameni harnici care le insuflă și copiilor iubirea pentru culturi și animale.

VIDEO PROTVPLUS.RO