Plantele care readuc bani fermierilor români după ce au fost ignorate 20 de ani
Noile tendințe din nutriție au readus culturile de in și cânepă în atenția agricultorilor din România.
Plantele, folosite pe vremuri în industrie, au fost ignorate de fermieri mai bine de 20 de ani. În ultima perioadă însă, au devenit plante extrem de căutate. Uleiurile pe care le conțin sunt bogate în vitamine și dau un gust fin bucatelor.
Fermier: „Trebuie sortat în funcție de cum cere clientul ca să se separe."
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acest fermier din județul Mureș a început acum doi ani să cultive in și cânepă, iar când a văzut că abia face față comenzilor, a dublat suprafața. Semințele, din soiuri românești, sunt cumpărate de fabricile care produc ulei de calitate, presat la rece.
Fulob Zoltan, fermier: „Prețul variază între 3,5 lei și 5 lei în funcție de cantitate. Sunt mulțumit de recoltă și s-ar putea ca și anii viitori să mărim suprafețele și să investesc în prelucrarea seminței."
Acest fermier din Alba produce 12 sortimente de uleiuri. Spune că cererea pentru grăsimile sănătoase din cânepă și in a crescut de 10 ori în ultimii șapte ani.
Fermier: „Uleiul de in este foarte căutat pentru conținutul de Omega 3. Merge foarte bine în boli digestive, apoi uleiul de cânepă e benefic în foarte multe boli: de ficat, rinichi."
Client: „E mai sănătos presat la rece decât cel din magazine. Este ulei de cânepă, de rapiță, care e foarte bun, de in."
La această fabrică din comuna clujeană Luna, județul Cluj, materia primă era greu de găsit acum șapte ani, când a început producția de ulei de in. Acum ies pe poarta fabricii peste 2.500 de sticle pe an.
Fermier: „A fost foarte greu să ne găsim furnizori la acel moment, dar treptat am reușit să îi convingem pe o parte din fermierii din zonă să cultive și sămânța de in. Șroturile sunt valorificate ca și furaje pentru animale, dar și în industria alimentară."
Uleiurile din Cluj se vând în Spania, Belgia, dar sunt comenzi inclusiv din Coreea.
Sorina Bonda, medic referent magazin naturist: „În ultimul timp au fost foarte căutate. Uleiul de in este de mai mult timp cunoscut, uleiul de cânepă doar de câțiva ani, fiind considerat un drog periculos înainte. Este reconoscut pentru că influențează scăderea durerii, inflamația, dă o stare de spirit foarte, foarte bună."
Datorită gustului deosebit, uleiurile de cânepă și in sunt folosite și în diverse rețete:
Bucătar: „Pentru astăzi m-am gândit să prepar o salată caldă cu baby spanac și năut, iar la sfârșit vom adăuga zeamă de lămâie proaspăt stoarsă și ulei de cânepă pentru un gust mai acentuat."
Robert Mârza, raw-chef: „Ca bucătar le folosesc în salate, supe cremă raw vegane. Folosesc foarte mult în dressinguri pentru vinegretă."
Dacă în 2000 se cultiva in pentru ulei pe o suprafață de 1.350 de hectare, anul trecut au fost 2.000 de hectare, arată datele Institutului Național de Statistică.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!