Retetele motilor i-au cucerit definitiv pe turistii straini. Cati bani platesc acestia pentru o sticla de sirop natural

07-06-2014 20:45


Occidentalii sunt innebuniti dupa siropurile naturale din muguri de brad papadie, soc sau cimbrisor si isi fac provizii de la gospodarii din Apuseni in aceasta perioada a anului. O sticla de suc din fructe presate la rece costa in jur de 30 de lei.

Tanti Rodica urca pana la 1000 de metri altitudine pe crestele muntilor ca sa culeaga muguri de brad. Pentru turisti, reteta ei de sirop pare ceva exotic.

Turist francez:: "Foarte bun, parca e miere, e bun. Munti, miroase a munti. Este foarte special si natural acest suc foarte gustos si ma face sa imi amintesc de natura."

Sotii Avram fac sirop cate e vara de lunga si deja au pus pe roate o mica afacere.

Dorel Avram: "Nu se baga conservant, nu se baga nimic pe el. Turistii sunt incantati, mai ales strainii, nu vine turist sa nu cumpere sirop de brad, de cimbrisor."

Si munca e pe masura. Trebuie sa pleci cu noaptea in cap ca sa aduni mugurii, dar si alte plante inmiresmate.

La fel de cautat este si siropul de soc.

Femeie: "Le las sa fiarbg o ora si le las de azi pe maine, maine le strecor si pe urma pun un litru de continut si un kg si jumtatea de zahar si le pun la fiert."

Elena Dobra, localnica: "La noi in zona, fiecare gospodina
face siropuri, pentru ca e pacat sa pierdem ce avem, ce ne-a dat Dumnezeu, si atunci facem si dam la turisti sau care vin in zona.
"

Sticla de 330 de ml costa 10 lei, iar cea de o jumatate de litru, 15. Dupa ce se termina mugurii de brad si socul, motii iau din nou drumul muntelui pentru a aduna fructele de padure din care fac in plus si dulceata.
 

Tags: sirop, brad, suc,

VIDEO PROTVPLUS.RO