Reactia lui Madalin Voicu, dupa ce un parlamentar a propus ca romii sa se numeasca oficial "tigani": "Complexe si frustrari"

Ultimul update: Duminica 03 Mai 2015 05:59
Data publicarii: Joi 30 Aprilie 2015 14:10
Categorie: Social

Romii ar trebui sa se numeasca oficial, tigani. Iata propunerea unui parlamentar, care spune ca prea multi straini ii confunda pe romi cu romanii.

Alesul a scris si o lege in acest sens si motiveaza ca multi dintre conationalii nostri stabiliti peste granita sufera din aceasta cauza. Parlamentarul Madalin Voicu, unul dintre reprezentantii etniei, a fost deranjat de aceasta initiativa.

Intr-un text cu patru articole, deputatul Bogdan Diaconu spune ca vrea sa faca dreptate pentru romanii stabiliti in afara tarii. Parlamentarul sustine ca acestia i-ar fi trimis scrisori in care s-au plans ca strainii ii confunda cu romii.

"Ne-au cerut sa punem punct intre confuzia dintre cuvintele rom si roman. Toate limbile din Europa folosesc termenul de tigan in diverse forme, judanes, jipsy", a spus Bogdan Diaconu, deputat.

Deputatul ar vrea ca in toate actele oficiale cetatenii din aceasta etnie sa se numeasca "tigani", fara ca termenul sa fie peiorativ.

Madalin Voicu spune ca initiatorul demersului nu cauta altceva decat sa atraga atentia: "In limba romani, se intreaba intre ei: 'So san', adica 'Ce esti?' si raspunde: 'Rom san!' nu 'Tigan san!'. Eu nu pot sa ma numesc Dumitrescu cand pe mine ma chema voicu. si nu accept ca cineva sa imi schimbe numele. Sunt complexe si frustrari ale unora".

Deputatul ar trebui sa le dea explicatii si membrilor etniei, pe care ii cam deranjeaza ideea si care spun ca "tigan" este doar o porecla.

"Tigani sunt aia cu palarie, sunt corturari, altceva... Nicio diferenta nu e intre romani si romi. Nu stiu tiganeste, inseamna ca tot romani sunt", a spus un reprezentant al etniei.

Adoptarea unei astfel de legi nu ar face altceva decat sa aduca prejudicii de imagine Romaniei, "prin promovarea imaginii unei tari cu legiuitori rasisti, in care demnitatea personala si drepturile unei minoritati nationale sunt incalcate in scopul crearii unui fals confort de imagine pentru majoritarii ramasi in tara", se arata intr-o scrisoare pe care ActiveWatch le-a trimis-o alesilor, cerandu-le sa nu adopte o astfel de initiativa.

Un deputat vrea revenirea la denumirea de
Un deputat vrea revenirea la denumirea de "tigani" a persoanelor "de etnie roma": "Sa nu se mai confunde roman cu rom"
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Ada Iliescu
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
morminte
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă