Reactia lui Madalin Voicu, dupa ce un parlamentar a propus ca romii sa se numeasca oficial "tigani": "Complexe si frustrari"


Ultimul update: Duminica 03 Mai 2015 05:59
Data publicarii: Joi 30 Aprilie 2015 14:10
Categorie: Stiri Sociale

Romii ar trebui sa se numeasca oficial, tigani. Iata propunerea unui parlamentar, care spune ca prea multi straini ii confunda pe romi cu romanii.

Alesul a scris si o lege in acest sens si motiveaza ca multi dintre conationalii nostri stabiliti peste granita sufera din aceasta cauza. Parlamentarul Madalin Voicu, unul dintre reprezentantii etniei, a fost deranjat de aceasta initiativa.

Intr-un text cu patru articole, deputatul Bogdan Diaconu spune ca vrea sa faca dreptate pentru romanii stabiliti in afara tarii. Parlamentarul sustine ca acestia i-ar fi trimis scrisori in care s-au plans ca strainii ii confunda cu romii.

"Ne-au cerut sa punem punct intre confuzia dintre cuvintele rom si roman. Toate limbile din Europa folosesc termenul de tigan in diverse forme, judanes, jipsy", a spus Bogdan Diaconu, deputat.

Deputatul ar vrea ca in toate actele oficiale cetatenii din aceasta etnie sa se numeasca "tigani", fara ca termenul sa fie peiorativ.

Madalin Voicu spune ca initiatorul demersului nu cauta altceva decat sa atraga atentia: "In limba romani, se intreaba intre ei: 'So san', adica 'Ce esti?' si raspunde: 'Rom san!' nu 'Tigan san!'. Eu nu pot sa ma numesc Dumitrescu cand pe mine ma chema voicu. si nu accept ca cineva sa imi schimbe numele. Sunt complexe si frustrari ale unora".

Deputatul ar trebui sa le dea explicatii si membrilor etniei, pe care ii cam deranjeaza ideea si care spun ca "tigan" este doar o porecla.

"Tigani sunt aia cu palarie, sunt corturari, altceva... Nicio diferenta nu e intre romani si romi. Nu stiu tiganeste, inseamna ca tot romani sunt", a spus un reprezentant al etniei.

Adoptarea unei astfel de legi nu ar face altceva decat sa aduca prejudicii de imagine Romaniei, "prin promovarea imaginii unei tari cu legiuitori rasisti, in care demnitatea personala si drepturile unei minoritati nationale sunt incalcate in scopul crearii unui fals confort de imagine pentru majoritarii ramasi in tara", se arata intr-o scrisoare pe care ActiveWatch le-a trimis-o alesilor, cerandu-le sa nu adopte o astfel de initiativa.

Un deputat vrea revenirea la denumirea de
Un deputat vrea revenirea la denumirea de "tigani" a persoanelor "de etnie roma": "Sa nu se mai confunde roman cu rom"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Delta Vacaresti
''Economie verde'' în jurul ariilor naturale protejate. Ce presupune noua strategie a Guvernului
Temperaturi de cuptor. 35 de oameni au leşinat în plină stradă, în Capitală
Preotul care oferă bucurie și sprijin pentru zeci de copii sărmani din Sălaj
”O gură de aer curat” pentru Bucureşti. Povestea festivalului care a adus poezia în stradă
Rusalii 2019. Obicei în Bistrița: fetele care vor să se mărite ating coarnele boului
Street Delivery 2019. Un tânăr a vândut limonadă pentru a ajuta copii bolnavi
procesiune rusalii
Semnificația Rusaliilor pentru creștinii ortodocși: "E o sărbătoare foarte importantă"
Experiment cu un psiholog: copiii pot ajunge foarte ușor victimele hărțuirii online
O nouă șansă la fericire pentru un băiețel de 5 ani, cu brațele paralizate. Reacția tatălui
La 14 ani, se luptă cu o boală gravă și are nevoie de ajutor. Puteți dona și prin SMS
Tartă demnă de Cartea Recordurilor în București. A fost devorată tot în timp record
Românii explică de ce pleacă din țară. Până în 2060, am mai putea rămâne doar 12 milioane