Reactia autoritatilor la "autoservirea pentru oameni cinstiti". Amenintari in baza unei hotarari din DECEMBRIE 2015

autoservire pentru oameni cinstiti

Acum mai putin de 10 zile, o stire ii facea pe romani sa-si recapete increderea in semeni: Erwin Albu, un barbat din Codlea, inventase “autoservirea pentru oameni cinstiti”. Intre timp, insa, au intervenit autoritatile.

Ideea lui Erwin Albu era simpla: clientii sunt invitati sa isi aleaga fructele si legumele, sa le cantareasca singuri si, inainte sa plece, sa "doneze" in cutia postala cat considera ei ca ar trebui sa coste produsele. Iar, experimentul lui Erwin a avut rezultate nesperate: clientii s-au dovedit cinstiti. Reactia autoritatilor din Codlea a fost insa o dezamagire pentru tanarul fermier.

Pe 19 iunie, la cateva zile dupa ce StirileProTV au prezentat initativa lui Ewin Albu, a primit o hartie oficiala de la primarie, prin care i se cere, „avand in vedere faptul ca desfasurati activitati pe domeniul public al municipiului Codlea”, sa achite taxa de ocupare a domeniului public „conform H.C.L. nr. 136/15.12.2015” si sa obtina atestatul de producator. In caz contrar, il avertizeaza autoritatile locale, „va asumati raspunderea aplicarii sanctiunilor". Hartia care invoca o hotarare de Consiliu Local din decembrie 2015 este semnata chiar de primarul Catalin George Muntean.

Citește și
Brasov, autoservire
"Autoservirea pentru oameni cinstiti". Ce a descoperit un fermier din Brasov care si-a lasat marfa sa se vanda singura
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Iata si raspunsul fermierului:

Confirm prin prezenta ca am primit somatia dumneavoastra cu numar 13473/19.06.2015. Va anunt cu mare mahnire ca nu ati inteles nimic din ceea ce se intampla in municipiul pe care il administrati vremelnic.

De peste o saptamana, o tara intreaga se uita cu mare respect si admiratie la comunitatea noastra si la felul in care cetatenii simpli stiu sa se comporte intre ei. Nu imi amintesc cand s-a mai vorbit in ultima vreme despre municipiul Codlea cu atata apreciere. Este un experiment civic prin care aratam lumii cum suntem cu adevarat ca popor si prin care incercam sa gasim solutii pentru micile gospodarii si care a luat o amploare de neimaginat ca ecou de sustinere in societatea romaneasca.
Din surplusul din gospodarie, din munca mea taraneasca, am expus la poarta niste produse agricole, flori, legume, fructe si altele derivate, si am invitat oamenii sa se autoserveasca cu toata increderea si bunacredinta, iar daca acestia considera, pot lasa o mica donatie in cutia postala. Am numit acest experiment de un real succes pana in prezent : ”Autoservirea din gospodarie pentru oameni cinstiti”. Peste tot in Europa civilizata se practica aceasta activitate de subzistenta, dar in Romania autoritatile stiu sa innabuseasca orice initiativa care nu trece printr-un filtru ultrabirocratic. Poporul roman este hulit a fi un popor necinstit, iar tocmai aceasta actiune scoate in evidenta ceea ce autoritatile incearca sa blocheze: solidaritatea si cinstea populara si solutiile alternative cetatenesti.

Referitor la ocuparea domeniului public pentru care ma somati sa efectuez in regim de urgenta demersuri privind achitarea taxelor, pentru ca am expus niste produse taranesti la poarta, va rog si eu respectuos sa trimiteti inspectorii primariei, pentru a-si justifica si acestia existenta, sa constate si sa calculeze ”de urgenta” impunerile de plata.

Referitor la invitatia de a obtine certificatul de producator agricol, va atrag atentia ca va depasiti competentele de unitate administrativ-teritoriala, din urmatoarele motive:

- eu nu efectuez absolut nicio activitate comerciala la adresa mentionata, produsele taranesti expuse la poarta nefiind expuse la vanzare, neexistand vreun pret impus, oricine putand sa se serveasca dupa bunul plac. Donatia lasata in cutia postala este benevola si poate sa aiba sau poate sa nu aiba de-a face cu expunerea de produse taranesti.

- impuneti obtinerea unui certificat de producator agricol, insa omiteti cu rea-credinta sau din nestiinta grava ca exista si alte forme de organizare prin care micii intreprinzatori pot activa. Printre acestea, mentionez activitatea de desfacere directa din gospodarie, reglementata la nivel european, dar nepromovata si chiar vitregita de catre autoritati, tocmai pentru a ingreuna orice initiativa care sa inlesneasca supravietuirea taranului si a micului producator roman.

- va aduc aminte, ca acum aproximativ o luna am purtat o convorbire telefonica concludenta cu unul din cosemnatarii somatiei dvs., consilier in cadrul Primariei Codlea, prin care acesta imi explica, conform legii, ca obtinerea certificatului de producator agricol se poate face doar in legatura directa cu productia agricola aferenta unui teren aflat in circuit agricol, nicidecum pentru niste ceapa sau niste flori cultivate in propria curte, casa sau balcon. Asadar ce incercati sa imi impuneti acum?

Cu mare mahnire,
Erwin Albu,
Cetatean pasator si taran urban

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Solutia gasita de autoritati in cazul terenului de fotbal construit in jurul unui copac.
Solutia gasita de autoritati in cazul terenului de fotbal construit in jurul unui copac. "Primarul zice ca nu il poate taia"

Fotbalul poate sa fie un sport cu obstacole. Se intampla asta intr-un sat din Mures, unde primaria a investit 80 de mii de lei intr-un teren de sport neobisnuit.

"Autoservirea pentru oameni cinstiti". Ce a descoperit un fermier din Brasov care si-a lasat marfa sa se vanda singura

Metoda curajoasa a unui tanar fermier din Brasov, care si-a lasat marfa la poarta sa se vanda singura, da roade neasteptate.

"Sunt cainii mei, pot sa ii spanzur". Atitudinea unui cuplu din Codlea care isi lasa cainii raniti sa se "vindece singuri"

Impresionati de drama unui catel ranit, care zile in sir a schelalait in curtea stapanului, in orasul Codlea, vecinii au anuntat autoritatile.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.